:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Petar Petković

clock

Novembar 20, 2022   13:02

0

178

Episkop novobrdski Ilarion hirotonisan u Hramu Svetog Save

Patrijarh Porfirije načalstvovao je danas u hramu Svetog Save na Vračaru svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim činom hirotonije arhimandrita Ilariona (Lupulovića) u čin episkopa novobrdskog, vikara patrijarha srpskog.

 

Liturgiju su sasluživali arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkopi: bački Irinej, šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, mileševski Atanasije, raško-prizrenski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, timočki Ilarion, niški Arsenije, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, šabački Jerotej, stobijski David, remezijanski Stefan, mohački Damaskin, marčanski Sava, hvostanski Aleksej i izabrani Episkop novobrdski arhimandrit Ilarion, izabrani episkop jegarski arhimandrit Nektarije, izabrani episkop lipljanski arhimandrit Dositej, izabrani episkop toplički protosinđel Petar, kao i mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija SPC.

Pored mnogobrojnog vernog naroda, svetoj liturgiji molitveno su prisustvovale i visoke zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srbije.

U arhipastirskoj besedi, patrijarh Porfirije je rekao da kada crkva bira episkope to nije reč o običnom ljudskom izboru.

"Budući da se izvole Duhu Svetome, to jest volji Božijoj, da neko bude izabran za episkopa i onda znamo, jer Bog je istina, pravda i ljubav, da kada Crkva bira episkopa tu nema greške. Znamo da je Crkva zajednica, ali isto tako, što je još važnije, znamo da to nije obična zajednica, nego da je to zajednica okupljena oko episkopa. Ne zato što je episkop divan čovek, bolji od drugih, što je bezgrešan, nego zbog toga što je episkop ikona Hristova, što je on na mestu i po obličju Hristovom. Episkop je kao neko na Hristovom mestu, Njegova ikona, pozvan da vrši delo Hristovo. Gospod se poistovetio sa nama, poistovetio se sa čovekom radi njegovog spasenja. Ako je episkop na mestu Hristovom i on se mora poistovetiti sa svakim čovekom. Da bi se episkop poistovetio sa svakim čovekom, on mora najpre da se poistoveti sa Hristom. Veoma je važno da episkop govori jezik Hristov, a ne svoj jezik", rekao je patrijarh Porfirije.

Izvor: TV Most

episkop novobrdski IlarionhirotonijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva