:

:

TV Most

Foto: Turkish minute

clock

Mart 01, 2022   8:24

0

124

Erdogan sa Lukašenkom o prekidu vatre u Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je telefonom razgovarao sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o razvoju situacije povodom ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica zvaničnika razgovarali su o pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, nakon što jučerašnji pregovori nisu doneli napretka, a pregovarači nisu saopštili kada će se održati nova runda, prenosi agencija Rojters.

Erdogan je rekao Lukašenku da će Turska nastaviti da ulaže napore da zaustavi rat i ponovo upostavi mir.

Turski lider je juče izjavio da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza sa Rusijom i Ukrajinom, ali da će Ankara ograničiti prolaz kroz svoje vode kako bi sprečila eskalaciju rata.

Turska je upozorila crnomorske zemlje i države koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju svoje ratne brodove kroz njene moreuze Bosfor i Dardanele, rekao je juče turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

"Primenili smo sporazume iz Montrea i to ćemo činiti i dalje", rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

Izvor: T a n j u g

ErdoganLukašenkoUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva