:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 08, 2019   22:47

0

246

Erdogan: Spremni smo za sastanak Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je, tokom sastanka sa članovima Predsedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopštilo je Predsedništvo BiH. 

 

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka Erdogana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, najviše pažnje posvećeno je autoputu Beograd -Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku.

Razgovarano je i o unapređenju saradnje BiH i Turske, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture, kao i o uvozu mesa.

Predsednik Turske, dodaje se u saopštenju, čestitao je BiH na predsedavanju Samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koji, kako je naglasio, Turska snažno podržava.

On je naglasio da je SEECP koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Erdogan je rekao da Turska podržava evroatlantski put BiH, ocenivši da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira.

Turski predsednik poručio je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

Članovi Predsedništva BiH ocenili su da je poseta turskog predsednika toj zemlji važna za obe države kada je reč o napretku saradnje na svim poljima i jačanju bilateralnih odnosa.

Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Erdogan se sastao i sa predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, prenela je Fena pozivajući se na saopštenje SDA.

Kako se navodi u saopštenju, Izetbegović je zahvalio Erdoganu na podršci koju Turska pruža BiH u svim integracionim procesima, kao i na jačanju regionalne saradnje BiH sa susednim zemljama.

U cilju jačanja te saradnje, on je ukazao na važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

SDA navodi da je na sastanku poručeno da će postojeći prijateljski odnosi dve zemlje nastaviti da jačaju u narednom periodu i da će Turska nastaviti da snažno podržava BiH na putu ka NATO i EU.

Sa oružjem za pojasom Erdoganovo obezbeđenje odbilo aerodromsku kontrolu u Sarajevu

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je, kako prenosi portal Klix, izbegnut otvoreni sukob pripadnika Granične policije BiH i obezbeđenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zbog odbijanja prolaska kroz redovnu proceduru aerodromske kontrole.

Incident je za portal potvrdio direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika Jedinice granične policije BiH, zahvaljujući kojima je, kako kaže, sve ipak prošlo bez problema.

"Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem treba da budu, došlo bi do otvorenog sukoba", rekao je Galić.

On je dodao da članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Do sukoba graničara i pripadnika obezbeđenja je, kako se navodi, došlo na pisti, kada su prilikom sletanja članovi obezbeđenja Erdogana odbili da prođu reedovnu kontrolnu proceduru.

Usledio je, kažu, najpre verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj pripadnika Granične policije i obezbeđenja turskog predsednika.

Klix tvrdi da je nakon prepirke došlo do naguravanja, te da su članovi obezbeđenja Erdogana iz aviona izvukli oružje koje su stavili za pojas, a sve se smirilo kada je na pistu kročio turski predsednik.

Galić je za Avaz rekao da je u incidentu učestvovalo desetak pripadnika obezbeđenja turskog predsednika.

"Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Doššlo je do naguravanja kada je obezbeđenje predsednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužžili su da svi budu privedeni i lišeni slobode", rekao je.

Sve to, kazao je, dogodilo se u prisustvu predstavnika Predsedništva BiH.

Dodik: Priština će neuspešno predsedavati SEECP, hvala Erdoganu

Dodik je ocenio da će Priština biti neuspešna u predsedavanju Samitom procesa saradnje jugoistočne Evrope i zahvalio Erdoganu što je održao obećanje i došao u BiH.

Dodik je rekao da neće ići na KiM kada se tamo bude održavao sastanak SEECP jer, kako je naveo, nema ni potrebe pošto od 20. jula više neće biti na funkciji predsedavajućeg Predsedništva BiH, prenosi portal Klix.

"Ja od 20. jula više nisam predsedavajući, pa neka odluče, ali u formatu u kojem BiH ne priznaje status Kosova. Postoji modalitet na kojem se sarađuje i verovatno će neko u ime BiH ići", rekao je Dodik.

Dodik smatra da to ko će predstavljati BiH na KiM kada bude sastanak nije najvažnije pitanje i navodi da je mnogo važniji sam forum i dogovori na njemu.

On je naglasio da je zahvalan Erdoganu što je održao obećanje, koje je dao u Ankari kada su ga članovi Predsedništva BiH pozvali da dođe u BiH.

Dodik je istakao da će sutrašnjem samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan na Jahorini, prisustvovati četiri ili pet predsednika država.

Izvor: T a n j u g

SEECPSarajevosamitErdoganDodikBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva