:

:

TV Most

Foto: printscreen, RTS

clock

April 09, 2019   20:02

0

269

EU i Kina do zajedničkog rešenja, uprkos neslaganju

Evropska unija i Kina usvojile su na samitu u Briselu zajedničku izjavu o partnerstvu, reformi svetske trgovinske organizacije i transferu tehnologija.

U danu kad su SAD najavile uvođenja novih tarifa od 11 milijardi evra na uvoz proizvoda iz Evrope, Brisel i Peking pokušavaju da utvrde partnerstvo.

Evropa od Kine očekuje da otvori svoje tržište za evropske kompanije i poštuje evropske standarde prilikom investicija u Evropi.

"Uspeli smo da se dogovorimo o zajedničkoj izjavi. Ovo je veliki napredak. Prvi put Kina se složila da zajedno sa Unijom radi na reformi pravila Svetske trgovinske organizacije o državnoj pomoći", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Premijer Kine Li Kećang navodi da su oni spremni na razgovore o reformi sa EU partnerima.

"Kina je uvek bila za održivu konkurenciju. Državne subvencije, ako ih je bilo, namenjene su radnicima koji su izgubili posao, a ne kompanijama", rekao je Kećang.

Brisel traži da Kina recipročno omogući slobodan pristup evropskim kompanijama, kakav kineske firme već imaju u Evropi. Evropljani su oprezni i prema korišćenju kineskih mobilnih 5G tehnologija, zbog veza kineskih firmi i države.

"EU želi da ulaže mnogo više u Kini, ali potreban je reciprocitet i pravila koja to omogućuju", istakao je predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Posle Brisela, sledeća stanica kineskog premijera je samit grupe 16+1 u Hrvatskoj, koji će okupiti 11 zemalja članica EU i pet zemalja Balkana.  

Uoči samita Komesar za proširenje Han kritikovao je kineske investicije na Balkanu navodeći da vode dužničkoj zavisnosti zemalja regiona, ne držeći se evropskih standarda u životnoj sredini i javnim nabavkama.

Izvor: RTS

EUKinapartnerstvosamit u Briselu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva