“EU načinila grešku kad je rekla da je članstvo jedini odnos sa Zapadnim Balkanom”

:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2019   23:06

0

40

“EU načinila grešku kad je rekla da je članstvo jedini odnos sa Zapadnim Balkanom”

Pre bilo kojeg sledećeg otvaranja pregovora o članstvu moramo da reformišemo politiku proširenja, kako bi ona bila jasnija, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron posle samita NATO-a u Londonu, dodajući da se nada da je to moguće pre Samita EU u Zagrebu u maju 2020. godine.

Makron je rekao da je "EU učinila kolektivnu grešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo naš jedini odnos sa Zapadnim Balkanom". Ocenio je i da bi proces trebalo da bude više politički i "praćen" fazom strateškog partnerstva u kojoj će moći da bude više direktnih ulaganja.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se Pariz predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom do marta, Makron je rekao da nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali da prihvata odgovornost i "ulogu negativca ako je drugima tako lakše."

Francuski predsednik je ponovio raniju ocenu da je sadašnji proces pristupanja suviše birokratski, konfuzan i nerelevantan i za zemlje kandidate, navodeći kao primer Srbiju.

"Da li mislite da se život građana Srbije promeni svaki put kad otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovo promisliti ceo proces," rekao je Makron.

On je naglasio da u potpunosti priznaje sve reforme sprovedene u Severnoj Makedoniji uključujući i hrabru odluku o promeni imena.

"Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Evropu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Evropu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja", poručio je Makron

Predsednik Francuske je ocenio da je bila greška zasnovati odnos sa Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.

"Mnogi kažu, hajde da otvorimo sada pregovore, znamo da se neće završiti za manje od deset godina. Ali to znači da se poigravamo sa sa celom generacijom, ako kažemo, otvaramo pregovore koji se nikada neće završiti. Evropa je to već uradila sa Turskom i to traje više od 40 godina. To je loša politika", naveo je francuski predsednik. 

Više investicija u Zapadni Balkan 

Makron je naglasio da EU mora da investira više u zemlje Zapadnog Balkana, na planu obrazovanja, kulture, ekonomije.

"Bio sam u Srbiji u julu i tamo sam rekao, neboderi koji se dižu u Beogradu nisu evropske investicije", rekao je Makron.

"Priznajem napore koje je učinila Severna Makedonija i moramo naći načina da sa Severnom Makedonijom i Albanijom stvorimo mnogo jače strateško partnerstvo sa više konkretnih investicija koje će promeniti živote građana. Pre bilo kakvog otvaranja pregovora moramo da reformišemo proces pregovora kako bi bio jasan i reverzibilan, nadam se da to možemo da uradimo pre samita u Zagrebu. Na toj osnovi spreman sam da napravimo napredak. Ali to je proces u kojem ne može biti automatizma i u kojem prihvatamo potrebu da više investiramo", naveo je francuski predsednik na samitu NATO-a u Londonu. 

Makron je naglasio da će se protiviti bilo kakvom novom proširenju kojeg neće pratiti duboka reforma EU.

"Budimo iskreni, sa 27 ili 28 članica naš sistem je suviše komplikovan. Sistem konsenzusa sa 27 ne fukcioniše, Komisija sa 27 komesara ne funkcioniše. Oni koji podržavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati komesara", poručio je Makron.

"EU nije labavo povezano zajedničko tržište već politički projekat, što podrazumeva mnogo više integracije. Zato sam vrlo oprezan kada govorimo o ovim temama, jer znamo da poslednje proširenje nije bilo dobro sprovedeno jer je išlo na štetu integracije i nove političke koncepcije Evrope", zaključio je Emanuel Makron.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva