:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 14, 2022   17:11

0

171

EU poseže za gasom iz rezervi zbog manjka ruskih isporuka

Evropske energetske kompanije počele su da koriste gas iz podzemnih skladišta kako bi nadoknadile gubitak isporuka iz Rusije zbog radova na godišnjem održavanju ruskog gasovoda Severni tok 1.

Prema podacima kompanije Gas Infrastrakčer Evropa (GIE), 85,5 miliona kubnih metara prirodnog gasa povučeno je 12. jula iz objekata nemačkih podzemnih skladišta gasa (UGS). To je prvi put od početka aprila da su povlačenja premašila nivo ubacivanja gasa u skladišta, pokazuju podaci GIE, prenosi Raša tudej (RT).

Najveća povlačenja su izvršili nemački Uniper, austrijski OMV i norveški Ekvinor.

Ranije je Uniper saopsštio da ne isključuje opciju da će morati da uzima gas iz objekata UGS-a i da smanji isporuke već ove nedelje, dok je OMV najavio smanjenje isporuka gasa Austriji za oko 70 odsto zbog zatvaranja Sevrnog toka.

Situaciju su pogoršali problemi s proizvodnjom u Norveškoj, koja je drugi najveći snabdevac Evrope prirodnim gasom posle Rusije. Naime, tamo je Ekvinorovo gasno polje Slepner u Severnom moru bilo prinuđeno da ove nedelje privremeno zaustavi proizvodnju zbog višestrukih curenja na gasnoj infrastrukturi.

Rumunija i Belgija su takođe počele da koriste rezerve 12. jula, pošto je zatvaranje Slepner polja pogodilo na isporuke terminalu za prijem gasa Zebruge u Belgiji.

Ukupne rezerve u evropskim skladištima gasa iznosile su 62,57 posto kapaciteta na dan 12. jula, što je za oko 1,5 procenat manje od proseka za taj datum u proteklih pet godina.

Evropa trenutno ima zalihe od oko 67 milijardi kubnih metara gasa. Dnevne stope ubrizgavanja gasa u skladišta su otprilike dva puta niže nego pre obustavljanja rada Severnog toka 1 zbog redovnog godišnjeg remonta koji se obavlja od 11. do 21. jula.

Čak i pre zatvaranja, ovaj gasovod je radio sa samo 40 odsto kapaciteta jer njegove ključne komponente, koje su bile na servisiranju u Kanadi, nisu vraćene Rusiji zbog zapadnih sankcija.

Jedina preostala ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope trenutno je tranzitna linija kroz Ukrajinu. Međutim, tranzit preko te zemlje je skoro prepolovljeni u maju kada je Kijev zatvorio mernu stanicu Sohranovka, tako da je u funkciji samo kompresorska stanica Sudža.

Isporuke gasa Turskim i Plavim tokom nisu pogođene, ali su one namenjene Turskoj i zemljama Južne i Jugoistočne Evrope, piše RT.

Izvor: T a n j u g

EvropagasRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva