:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 16, 2018   12:35

0

48

EU priprema "plan B" za Bregzit

Lideri zemlja EU sastaće se sutra na samitu u Briselu da bi još jednom procenili situaciju i napredak oko pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Iako je samit najavljivan kao ”trenutak istine” koji bi prethodio novembarskoj finalizaciji sporazuma o razdruživanju, iz Brisela poručuju da ipak ”nisu tu gde su želeli da budu”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u svom pozivu EU liderima najavio da će prva tema dvodnevnog samita EU lidera u sredu uveče biti pitanje Bregizta.

Planirano je da se prvi deo večeri posveti prezentaciji britanske premijerke Tereze Mej o tome kakva je trenutna pozicija Londona u pregovorima i o tome kako ih nastaviti. Tereza Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemalja članica da razgovaraju o EU pozicijama u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

“Želeli smo maksimalan napredak i rezultate koji bi doveli do dogovora u oktobru. Kako stvari stoje danas, pokazalo se da je komplikovanije nego što su neki možda očekivali. Postoji dobra volja da nastavimo ove razgovore sa obe strane. Ali istovremeno, odgovorni kao i mi, moramo pripremiti EU za scenario bez dogovora, to je verovatnije nego ikad ranije, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je dodao da činjenica da se EU priprema za scenario bez dogovora ne sme uticati na to da se ne ulože svi napori da se dodje do najboljeg dogovora za sve strane. “Uvek deluje nemoguće dok se to ne uradi. Ne odustajmo”, poručio je Tusk.

On je za drugi dan samita najavio vraćanje uobičajenom dnevnom redu Evropskog saveta koji će početi razgovorima sa predsednikom Evropskog parlamenta, kao i premijerom Austrije zemlje koja predsedava EU do kraja godine. Teme drugog dana samita EU lidera biće migracije, unutrašnja bezbednost, spoljni poslovi.

“Naš cilj je da pošaljemo snažnu poruku o borbi protiv krijumčarenja, zaštiti spoljne granice i izgradnji saradnje sa zemljama porekla i tranzita. Na unutrašnjem bezbednosnom frontu, moramo ojačati otpornost i odlučnost, posebno kada je u pitanju sajber sigurnost”, najavio je Tusk.

On je dodao da će u četvrtak EU lideri tokom radnog ručka razgovarati o reformama Evropske monetarne unije i ekonomskim perspektivama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva