:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2023   17:31

0

105

EU usvojila 11. paket sankcija protiv Rusije zbog rata sa Ukrajinom

Evropska unija usvojila je danas 11. paket sankcija protiv Rusije, saopštilo je švedsko predsedništvo EU.

"Ambasadori EU saglasili su se danas o 11. paketu sankcija protiv Rusije. Sankcije uključuju mere usmerene na borbu protiv zaobilaženja sankcija i liste pojedinaca", navedeno je u objavi švedskog predsedništva EU na Tviteru, preneo je Rojters. 

Paket zabranjuje tranzit robe preko Rusije i tehnologija koju bi ruska vojska mogla da koristi ili upotrebiti kao pomoć za njen sektor odbrane i bezbednosti.

On, takođe, omogućava uvođenje ograničenja prodaje osetljive robe i tehnologije dvostruke namene zemljama koje bi mogle da ih prodaju Rusiji i proširuje listu zabranjenih roba koja bi mogla da služi ruskoj vojsci i njenom odbrambenom sektoru.

Paket produžava obustavu licenca za emitovanje u EU pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

U cilju ​​obuzdavanja prakse brodskog utovara ruske sirove nafte ili naftnih derivata na moru kako bi se izbegla zabrana EU na rusku naftu i uvoz naftnih derivata, paket zabranjuje pristup u lukama u EU brodovima koji obavljaju transfere sa broda na brod ako postoji razuman razlog za sumnju da je teret ruskog porekla.

U okviru paketa dodata je još 71 osoba i 33 subjekta kojima je zamrznuta imovinu koja se nalazi u EU zbog njihovog učešća, između ostalog, u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece

u Rusiju.

EU je Rusiji do sada uvela niz strogih sankcija kao odgovor na rat protiv Ukrajine.

Izvor: T a n j u g

EUsankcijeRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva