:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2022   22:54

0

81

EU za nekoliko dana uvodi embargo na naftu iz Rusije?

Evropska unija će verovatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Habek je u izjavi za nemačku televiziju ZDF, međutim, upozorio da embargo neće automatski oslabiti Kremlj jer mu rastuće cene omogućavaju da ostvari veći prihod od prodaje manje količine nafte, preneo je Rojters.

Stoga je jedna od mogućnosti bila da se više ne plaća bilo koja cena nafte, već da se dogovori o gornjim granicama, rekao je on.

Mađarska ne odustaje od veta na embargo EU za rusku naftu

Mađarska je ostala danas pri svom stavu da neće pristati na embargo EU na rusku naftu dok joj se ne obezbede sredstva za energetsku sigurnost.

"Prvo rešenja za snabdevanje energijom, onda sankcije", rekla je mađarska ministarka pravde Judit Varga novinarima uoči današnjeg ministarskog sastanka u Briselu, prenosi Rojters.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte, saopštila je da će joj biti potrebno oko 750 miliona evra (800,8 miliona dolara) kratkoročnih investicija za modernizaciju rafinerija i proširenje naftovoda kojim se doprema nafta iz Hrvatske.

Takođe je nagovestila da bi dugoročno prelazak njene privrede sa snabdevanja ruskom naftom na druge izvore mogao da košta čak 18 milijardi evra.

Evropska komisija je početkom ovog meseca predložila novi paket sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, kojim se pored ostalog predviđa i postepeno ukidanje uvoza ruske nafte, ali mere još nisu usvojene jer je za to potrebna saglasnost svih zemalja članica EU. Mađarska je odlučno protiv embarga i zapretila je vetom.

Komisija je prošle nedelje ponudila do 2,0 milijarde evra podrške zemljama centralne i istočne Evrope koje nemaju izlaz na more, odnosno pristup snabdevanju neruskom naftom – a ta ponuda se praktično odnosi na Mađarsku, Češku i Slovačku.

Ovim državama je takođe ponuđen duži prelazni period za prestanak kupovina ruske nafte.

U nastojanju da dugoročno reši pitanje energetske sigurnosti, EK je objavila prošle nedelje plan vredan 210 milijardi evra koji ima za cilj da prekine oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali nije nagovestila kako će se ta sredstva podeliti među državama članicama EU.

Jedan od glavnih kamena spoticanja ostaje iznos koji je EU spremna da plati Mađarskoj za adaptiranje njene dve rafinerije koje u ovom trenutku mogu da prerađuju samo rusku naftu, rekao je jedan evropski zvaničnik Rojtersu, potvrdivši da je to jedno od ključnih pitanja koje koči postizanje sporazuma o naftnom embargu.

Izvor: T a n j u g

EURusijanaftaembargo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva