:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2023   17:05

0

73

Fico: Slovačka ne zamrzava rusku imovinu i neće pružati vojnu podršku Ukrajini

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je danas da ta zemlja ne namerava da na svojoj teritoriji zamrzne imovinu u vlasništvu Rusa.

On je potvrdio i da Bratislava neće pružati vojnu podršku Ukrajini, preneo je TASS. 

"Postoje države, kao što je na primer Češka, koja je zamrzla nekretnine Rusiji ili Rusima na svojoj teritoriji, ali mi u Slovačkoj, naravno, nećemo ići tim putem", rekao je Fico.

Naglasio je i da ta zemlja neće pružiti vojnu podršku Ukrajini, ali namerava da joj pošalje humanitarnu pomoć.

On je istovremeno izrazio zabrinutost zbog toga što "veliki deo humanitarne pomoći završava na crnom tržištu", o čemu je, prema njegovim rečima, bilo razgovora na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije.

"Neću da spominjem cifru o kojoj smo razgovarali u Evropskom savetu, ali reč je o ogromnom delu ukupne pomoći, koji završava na crnom tržištu, to jest u pipcima organizovanog kriminala u Ukrajini", naglasio je Fico.

On je najavio i da krajem januara 2024. planira da se sastane sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom.

"Razgovaraćemo o tome kako Slovačka može pomoći Ukrajini u humanitarnoj sferi i obnavljanju konfliktom pogođenih područja zemlje", istakao je slovački premijer.

Prema Ficovim rečima, Bratislava će instovremeno insistirati na striktnoj kontroli kijevskih vlasti oko distribucije humanitarne pomoći kako ona ne bi završila na crnom tržištu.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

FicoSlovačkaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva