:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 03, 2024   8:59

0

88

Fila: Tači će biti osuđen, ali pravde za srpske žrtve u tom procesu neće biti

Advokat Toma Fila ocenio je za Kosovo onlajn da dosadašnji tok postupka protiv Hašima Tačija i još trojice bivših lidera OVK ukazuje da će oni biti osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali da niko od njih na kraju neće biti odgovoran za zločine koji su počinjeni nad Srbima. 

“Pravda za Srbe neće biti postignuta na suđenju Tačiju i ostalim liderima bivše OVK. Razlog je vrlo prost. Svi Srbi koji su bili uhapšeni i odvedeni u logore, ni jedan nije preživeo. Dakle, svedoka, neposrednih učesnika nema”, kaže Fila. 

Kao dokaz toj tvrdnji navodi da se u optužnicama protiv bivših lidera OVK ne nalazi ni “Žuta kuća”, ali ni neki drugi događaj u kome su počinjeni zločini nad Srbima.

Ipak, naglašava, na osnovu dosadašnjih iskaza svedoka ima dovoljno prikupljenih činjenica da budu osuđeni za zločine koje su počinili nad svojim sunarodnicima.

Fila kaže da je OVK hapsila Albance ili zato što su sarađivali sa srpskom policijom i vojskom ili zato što su bili pristalice Ibrahima Rukove ili zato što nisu hteli da daju novac kako bi finansirali OVK. 

“Neki od njih su se vratili, uglavnom iz jakih porodica, bilo po tradiciji, iz fisova, albanskih plemena ili zato što su bili finansijski jaki. Oni su platili da budu oslobođeni i sada govore kako su se ponašali prema njima. Jedan deo menja iskaz zato što se vrše pretnje i ucene”, kaže Fila.

Komentarišući kontraverze oko zastrašivanja svedoka Fila kaže da je ono organizovao. 

“To zastrašivanje svedoka nije samo na jedno ime, već i na njegovu porodicu, žene, decu, službu... Ima više načina zastrašivanja i uticaja na svedoke. Jedan deo nije hteo da popusti i taj deo će biti dovoljan da budu osuđeni na dugogodišnje robije”, ocenjuje Fila.

Naglašava i da takve presude odgovaraju i aktuelnoj vladi na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

“Očekujem da će Tači i drugi biti osuđeni zato što nemaju podršku. Kurti i vlast u Prištini nije učestvovala u OVK i oni pokušavaju da naprave distinkciju od ponašanja OVK. Ali, i dalje finansiraju i daju sva dokumenta i dozvoljavaju pritisak na svedoke. To je za njih u redu, Samo da se javno ne vidi ništa, ističe Fila.

Praveći paralelu između suđenja pred Haškim tribunalom takozvanoj Kosovskoj grupi, visokim oficirima vojske i policije tadašnje SRJ i Srbije i aktuelnim suđenjima bivšim liderima OVK pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, Fila kaže da suštinska razlika u tome što, za razliku od Kosova, ni on ni drugi advokati optuženih oficira VJ i MUP nisu imali pomoć države.

“Nijedan dinar, nijedan dokument nisam dobio od strane jugoslovenskih vlasti”, kaže Fila.

Izvor: Kosovo Onlajn

Toma FilaHašim TačiHag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva