:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2020   14:55

0

60

Fokus više nisu pojedinačna. poglavlja, već klasteri i strateški dijalog

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas povodom izjave Viole fon Kramon da je dobro što Evropska komisija za sada neće otvarati nova poglavlja sa Srbijom, da je poslanica Evropskog parlamenta otvoreno politički inspirisana protiv Vlade Srbije i da njen tvit osvrt "stvarno i ne ide dalje od političke pristrasnosti koja se toliko ustalila među pojedinim poslanicima pojedinih političkih grupa u EP".

"Za početak neka se informišu i pročitaju sadržinu nove metodologije, o kojoj smo juče predsednica Vlade i ja razgovarale sa predsednicom EK“, istakla je Joksimović.

Ona je u izjavi za Tanjug naglasila da bi najpre trebalo da se što hitnije uobliči primena nove metodologije na pristup i proces Srbije, sa kojim se kasni jer države članice i EK ne mogu da se usaglase oko pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju, za koje je inicijalno nova metodologija i sačinjena.

„Poglavla uopšte višu nisu osnovni instrument procesa, već postizanje kriterijuma za otvaranje čitavih klastera srodnih poglavlja, uz snažan politički nadzor nad procesom. Možda za otvaranje klastera više neće biti važno otvaranje pojedinačnih poglavlja, nego poseban kriterijum za otvaranje, ili npr. dobar “track record” u svim poglavljima iz klastera, videćemo, nakon što se uobliči primena nove metodologije na zemlje u pristupnom procesu”, navela je Joksimović.

Dodala je da je za nas važno da se do kraja godine održi posebna politička Međuvladina konferencija za Srbiju, a koja je obavezna po principima nove metodologije nakon objavljivanja Zaključaka o proširenju.

"Prema tome, ja očekujem i to sam rekla svim partnerima u EU da bi bilo dobro da se do kraja nemačkog predsedavanja primeni onaj deo metodologije koji može da se u ovoj fazi primeni, a to je održavanje političke Međuvladine konferencije gde bi se na strateškom političkom dijalogu razmatrao pristupni proces Srbije, napredak u oblastima koje definiše 6 klastera, predstavili najnoviji pozitivni pomaci nove Vlade Srbije u oblasti vladavine prava, i očekivanja i planovi za pristupni proces tokom naredne godine", rekla je Joksimović.

Ukazala je i da je za 17. decembar zakazan sastanak na najvišem političkom nivou Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, gde će takođe moći da se analiziraju najvažniji aspekti političkih i ekonomskih odnosa Srbije kao zemlje u pristupnom procesu i EU.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićpoglavljaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?