:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2023   23:20

0

116

Folkloraši sa Kosova i Metohije održali koncert u Kaću

Saradnja kulturno-umetničkih društava iz Kaća i sa onih područja Kosova i Metohije duga je skoro 20 godina. Opstajući i u najtežim vremenima, ona su pokazatelj moći umetnosti koja u svojoj srži nosi tradiciju. Kako bi njihove kolege iz Vrbovca nastavile sa radom, Kaćani su pomogli u organizaciji humanitarnog koncerta.

Kulturno-umetničko udruženje u Vrbovcu funkcioniše kroz donacije, često uz pauze u radu, ali nikad odustajanje. Vođeni ljubavlju i velikim talentom po kojem su južnjaci poznati, oni su jedni od čuvara izvorne srpske kulture.

"Svi su oduševljeni, a mi smo na repertoaru pripremili koreografiju iz Kosovskog pomoravlja i da jednostavno tu našu kulturu i tradiciju promovišemo i na ovim prostorima, mada su mnogi iz Kaća dolazili kod nas i bili u prilici da vide neke druge vrednosti", kaže Stanislav Kojić, direktor Kulturno-umetničkog društva "Jovan Kojić", Vrbovac.

Koliko su lepo dočekani folkloraši iz Vrbovca, dokaz je pun Svetosavski dom u Kaću. I to je prava slika tog prijateljstva.

"Trudimo se da različitim akcijama pomognemo našim sunarodnicima iz južne pokrajine, jer naša najveća snaga ležu upravo u jedinstvu našeg naroda, u slozi, solidarnosti, zajedništvu i u neraskidivim vezama koje imamo sa našom braćom i prijateljima iz opština sa Kosova i Metohije", kaže Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Ovakve večeri na kojima se čuju zvuci koji izazivaju prvo suze od tuge, a zatim radosnice, spona su naših predaka i budućih pokolenja, kažu folkloraši iz Vrbovca. Njihova je želja da novim naraštajima ostave sve što su zatekli uz poruku da nasleđe čuvaju kao zenicu oka.

Izvor: RTV; Foto: RTV

KUD Jovan Kojić VrbovacKać
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva