:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Februar 18, 2022   16:44

0

63

Fon der Lajen podržala objektivnost izveštaja Evropske Komisije o Srbiji

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da su ocene o napretku Srbije u reformskim procesima u 2020. godini, iznete u poslednjem izveštaju Komisije iz oktobra 2021. godine, zasnovane na informacijama dobijenim iz različitih izvora, uključujući i države članice EU i Evropski parlament, a da je u njihovom usvajanju učestvovao Koledž svih komesara EU.

Fon der Lajen je tako u svom odgovoru odbacila navode grupe poslanika Evropskog parlamenta koji su krajem prošle godine Komisiji postavili pitanje o "objektivnosti kriterijuma" za procenu vladavine prava u Srbiji i mogućem "političkom utucaju” komesara za proširenje Olivera Varhejija na izveštaj Komisije o Srbiji.

"Da bi se obezbedila veća transparentnost, paket proširenja je po prvi put uključio aneks koji navodi niz indikatora trećih strana, koji se prvenstveno odnose na vladavinu prava i ekonomske kriterijume. Procena napretka zemalja proširenja na putu reformi EU podleže temeljnom procesu zasnovanom na dobro uspostavljenoj metodologiji sa konačnom odlukom koju donosi Koledž komesara. To je bio slučaj i sa ovogodišnjim izveštajima za sve partnere uključujući i Srbiju”, napisala je fon der Lajen u svom odgovoru.

Predsednica Evropske komisije dodaje da se na osnovu tog izveštaja Komisije i Savet EU složio da Srbija u decembru 2021. godine otvori novi klaster u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Na dodatno pitane poslanika o navodnim "namerama komesara Varhejija da iz izveštaja Komisije ukloni jezik o pravima LGBT+ populacije", Fon der Lajen zaključuje da paket proširenja za 2021. nudi "rigoroznu procenu napretka" koji su zemlje u procesu proširenja ostvarile u pogledu osnovnih prava, sa "jasnim i detaljnim preporukama za naredne korake, uključujući i prava i položaj LGBT+ populacije."

Izvor: T a n j u g

Fon der LajenSrbijaizveštaj Evropske komisije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva