:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 24, 2022   14:02

0

143

Fon Kramon: Odlaganje preregistracije vozila olakšalo bi situaciju

Izvestilac u Evropskom parlamentu za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da razume frustraciju Prištine primenom odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na lokalne tablice, ali da treba razmotriti i zahtev SAD I EU za njeno odlaganje.

Za registarske tablice postoje dobri argumenti za nastavak odlaganja odluke, samtra Fon Kramon, naglašavajući da razume frustraciju Prištine.

"Treba da idemo korak po korak u ovoj fazi i kreativno razmisliti kako primeniti novo pravilo. Znam da Lajčak i Eskobar traže odlaganje. Odlaganje bi olakšalo situaciju, ali razumem i Vladu koja kaže da treba da se nastavi", navela je Fon Kramon u Prištini.

O francusko-nemačkom nacrtu za sporazum Beograda I Prištine rekla je da je pozitivan i da bi ga, prema njenim rečima, trebalo razmotriti.

"Vidi se da postoji novi napredak, novi duh u celom procesu, vidimo da su i na jednoj i na drugoj strani, i u Prištini i u Beogradu, ljudi shvatili da je vreme i trenutak da se dođe, ako ne konačni sporazum, barem paket koji bi bio prihvatljiv za obe strane. To je odlična prilika za obe strane da krenu ka evropskim integracijama. Neophodno je, i Kosovo kao najproevropskija zemlja, to treba da podrži", izjavila je Fon Kramon u Prištini.

Ona smatra da "mora da postoji veća volja srpske zajednice da se integriše u društvo", a da Beograd i Priština treba da iskoriste zamah za postizanje sporazuma.

Iznenađena je što još nije doneta odluka da se završi proces vizne liberalizacije za žitelje KiM, najavljujući da se sredinom novembra očekuje glasanje Evropskog saveta o ovom pitanju, dodajući da je to problematično, jer nije određen datum završetka procesa.

"Ovo je prvi put bilo na dnevnom redu u radnoj grupi Evropskog saveta. Jasna odluka još nije doneta, biće još jedno glasanje sredinom novembra ili početkom decembra, a iza kulisa radimo na tome da vidimo pozitivnu odluku koju su građani Kosova zaslužili. Ne možete to nikome da objasnite kada Evropska komisija ispituje ocene, koje su pozitivne. Svi kriterijumi su ispunjeni. Veće još nije odlučilo, verujte, ja patim koliko i svako od vas ovde. Ovo što se dešava nije opravdano i nadam se da ćemo što pre videti rezultate", rekla je Fon Kramon.

Izvor: RTS

Viola fon KramonKiMpreregistracija vozila
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva