:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2023   16:53

0

73

Fond PIO: Oni koji komentarišu penzioni sistem treba da znaju bar osnovne stvari

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas, povodom najava opozicije da će vratiti 13. penziju, da je penzija ekonomska kategorija zasnovana na obaveznom osiguranju i uplati doprinosa za PIO, što je osnov za buduće primanje.

"Ako neko sebi dozvoli da komentariše penzijski sistem trebalo bi da poznaje bar njegove elementarne osnove", navodi se u saopštenju.

Fond PIO navodi da je 2012. godine više od 1,7 miliona evra penzionera imalo prosečnu penziju od 204 evra, a da će od 1. januara 2024. godine biti 390 evra, sa konstantnom tendencijom rasta i redovnim usklađivanjima penzija.

Kažu da se pomoć isplaćuje redovno i da su od 2016. do danas svi penzioneri  dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći, dok su, kako je navedeno, u vreme bivše vlasti dobili jednu pomoć od 5.000 dinara, i to za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara.

"Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide, pa kada kažu da je prosečna penzija 39.874 dinara, te da je za tročlanu porodicu potrebno za hranu i piće 41.000 dinara, ne možemo da utvrdimo uz pomoć koje matematičke računice dolaze do toga da penzioner jedva ima i za hranu iz potrošačke korpe", navodi se u saopštenju.

Ako to ne mogu da sračunaju, kako bi tek onda isplatili 13. penziju ili dali garantovane penzije građanima koji nikada nisu uplaćivali doprinose u državni budžet, pita Fond PIO.

U saopštenju se ističe da država na računu danas ima 545 milijardi dinara što je, kažu, skoro 70 puta više novca u odnosu na 2012. godinu.

"Da su te 2012. godine, ostali na vlasti još samo mesec dana, naši penzioneri tog meseca ne bi primili penzije. Mi nastavljamo brigu o penzionerima", poručeno je iz Fonda.

Izvor: TV Most, Saopštenje

PIO fond
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva