:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jul 18, 2023   14:11

0

87

Formiran Anketni odbor u vezi sa rasvetljavanjem masovnih ubistava u Srbiji

U Skupštini Srbije danas je formiran Anketni odbor koji treba u roku od 30 dana da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji koja su se dogodila početkom maja.

Za predsednicu Anketnog odbora izabrana je poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, a za zamenika predsednika Biljana Pantić Pilja iz Srpske napredne stranke.

Za izbor Marinike Tepić glasalo je 16 članova, protiv su bila dva člana, a isto toliko i udržanih.

Tokom rasprave na sednici odbora, protiv izbora Marinike Tepić, izjasnili su se šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, samostalni poslanik Dejan Bulatović i poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Obradović je rekao da se ne slaže sa predlogom da Tepić bude predsednik, dodajući da ni na jednom sastanku vlasti i opozicije, ili same opozicije, nije dogovoreno da se predsednik bira iz redova najveće opozicione poslaničke grupe.

“Izražavam sumnju da se radi o dogovoru SNS i S SP”, rekao je Obradović i upitao Roberta Kozmu iz Zeleno levog kluba koji je predložio Mariniku Tepić za predsednika kako je došlo do toga da je “Marinika Tepić ponovo primljena u opoziciju”.

Obradović je rekao da Dveri, Zavetnici i koalicija NADA predlažu da se za predsednika izabere pukovnik Ljubinko Đurković.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja je, odgovarajući Obradoviću, rekla da u odluci u osnivanju Anketnog odbora piše da se predsednik bira iz redova najveće opozicione stranke.

Jevđić iz JS je rekla da se ona ne slaže da Tepić bude predsednik odbora iz principijelnih razloga, podsetivši na njenu izjavu da se u Srebrenici dogodio genocid, dok je Dejan Bulatović rekao da Marinika Tepić nema nikakav integritet, da je iznosila afere koje su, kako je rekao, lažne i da je destrukitvna.

“Neću da glasam za Mariniku, ovo nije dobra poruka ljudima koji su šetali. Od prvog dana protesta je bilo politike i bila je želja lidera opozicije da se medijski istaknu”, ocenio je Bulatović i pozvao predsedavajućeg da prekine sednicu i da predlože, kako je rekao, “nekog sa kredibilitetom”.

Skupština je odluku o formiranju Anketnog odbora donela 11. jula na sednici koju je tražila opozicija, a taj predlog je obrazlagao šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović.

Anketni odbor u roku od 30 dana treba da pribavi sve neophodne podatke, izjave i obaveštenja koja će omogućiti da se uradi izveštaj o eventualnim propustima institucija, kao i da predloži mere kako se tragedije ne bi ponovile.

Sednicom Anketnog odbora do izbora predsednika je predsedavao najstariji član odbora Andreja Savić iz Socijalističke partije Srbije.

Savić je rekao da su predstavnici svih poslaničkih grupa delegirali svoje predstavnike u odbor i pozvao one koji nisu odredili zamenika člana da to učine do naredne sednice.

Među članovima odbora su: Aleksandar Marković SNS, Igor Bečić SNS, Natasa Jovanović SNS, Veroljub Arsic SNS, Biljana Pantić Pilja SNS, Andreja Savić SPS, Ugljesa Grgur SPS, Marinika Tepić SSP, Pavle Grbović PSG, Ljubinko Đurković NADA, Miroslav Aleksić Narodna stranka, Miodrag Gavrilović DS, Dragana Rakić DS, Marija Jevđić JS, Neboša Zelenović Moramo-Zajedno, Nikola Dragićević Zavetnici, Dragana Mijenić Zavetnici, Sanja Jevtić Branković SDPS, Dragan M. Marković PUPS, Boško Obradović i Radmila Vasić Srpski pokret Dveri, Robert Kozma Zeleno levi klub, Žombor Ujvari SVM, Aleksandar Olenik i Dejan Bulatović samostalni poslanici.

Izvor: T a n j u g

Anketni odbormasovna ubistvaSkupština SrbijeMarinika Tepić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva