:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2022   19:19

0

170

Francuska o zahtevu Prištine za članstvo u EU: Beograd i Priština da se angažuju u dijalogu

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, pozvalo Beograd i Prištinu da se "odgovorno i konstruktivno" angažuju u dijalogu u cilju normalizacije odnosa što je, kako su naveli, ključan uslov za približavanje EU i stabilnost regiona.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, Francuska podržava evropsku perspektivu Prištine, kao i drugih na Zapadnom Balkanu. 

Ministarstvo je pozvalo Prištinu da nastavi da sprovodi reforme koje su, kako je navelo, neophodne za njeno približavanje Evropi, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite pripadnika manjina. 

"Kosovo, kao i Srbija, takođe mora da se odgovorno i konstruktivno angažuje u dijalogu u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je suštinski uslov za evropsko približavanje dve zemlje i stabilnost celog regiona", poručuju iz ministarstva.

Privremene prištinske institucije u četvrtak su češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

Izvor: T a n j u g

KiMFrancuskadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva