:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2023   13:12

0

134

Fronteks nezadovoljan saradnjom sa crnogorskim vlastima

Agencija EU za graničnu i obalsku stražu (Frontex) nije zadovoljna saradnjom sa Crnom Gorom, navodi se u informaciji koju je šefu misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petru Markoviću uputio šef Jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Miler je, kako se ističe u dokumentu koji je objavila Antena M, "iskazao nezadovoljstvo izveštavajući o negativnim utiscima predstavnika Fronteksa u pogledu saradnje sa crnogorskim vlastima", prenosi Pobjeda.

Miler je zabrinut zbog, kako se navodi, činjenice da izostaje proaktivnost nadležnih istitucija, kao i da je s tim u vezi, otežana saradnja sa crnogorskom stranom.

"Crna Gora nije uputila predstavnika u sedište Fronteksa u Varšavi što je do sada bila praksa", ukazuje Miler.

Uočeno je, naglašava se, pogoršanje saradnje sa Nacionalnim koordinacionim centrom.

"Zajednička operacija sa pripadnicima Fronteksa na plavoj granici planirana za jul trenutno je u zastoju iako su zajedničke akcije od izuzetne važnosti u borbi protiv krijumčarenja pomorskim rutama duž Jadrana", upozorava se u dokumentu upućenom crnogorskom ambasadoru pri EU.

Miler napominje i da izostaje logistička podrška i da je delegaciji Fronteksa uskraćeno korišćenje prostorija crnogorskog MUP-a pa se sastanci navodino održavaju u hotelu.

U svim dosadašnjim izveštajima Evropske komisije, saradnja Crne Gore sa Frontex-om pozitivno je ocenjivana. U pismu, Miler je od Markovića tražio da koordiniše sa crnogorskim institucijama i da se što hitnije otklone uočene slabosti.

U dokumentu do kojeg je došla redakcija Antene M zaključuje se da je potrebno ispraviti sve nedostatke kako bi Crna Gora izbjegla negativne ocene u narednom Izveštaju Evropske komisije koji je najavljen za oktobar.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraFronteks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva