:

:

TV Most

Foto: Tajms of Izrael

clock

Oktobar 31, 2023   18:46

0

112

Galant: IDF ostvario napretke u Gazi, ali i plaća visoku cenu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da izraelska vojska (IDF) ostvaruju "značajne napretke" u kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze, ali da za to "plaća visoku cenu".

"Raspoređujemo snage u velikom obimu, duboko u Pojasu", rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da se vode borbe protiv snaga koje deluju u Gazi, kao i da su "rezultati i dostignuća na bojnom polju veoma visoki".

"Nažalost, u ratu postoje i cene, a cene su poslednjeg dana bile visoke", kazao je Galant.

Uprkos tome, naglašava Galant, Izrael je odlučan da nastavi i pobedi u sukobu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

IDF: U vazdušnom napadu na Džabaliju ubijen jedan od vođa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas Ibrahima Biarija, zaduženog za teritoriju izbegličkog kampa Džabalija na severu te palestinske teritorije.  

Foto: AP

IDF je saopštio da su u napadu ubijeni Bijari i nekoliko drugih pripadnika Hamasa, kao i da su se podzemni tuneli urušili i doveli do rušenja nekoliko okolnih zgrada, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se takođe navodi da je vazdušni udar na Džabaliju bio deo 'šireg napada' na operativce Hamasa i infrastrukturu koja pripada bataljonu centralne Džabalijske grupe.

"Udar je oštetio komandu i kontrolu Hamasa u toj oblasti, kao i njegovu sposobnost da usmerava vojnu aktivnost protiv vojnika IDF koji deluju širom Pojasa Gaze", navodi se u saopštenju.

Ranije danas direktor uprave civilne zaštite u Gazi, Ahmad el Kalut, rekao je da je izbeglički kamp Džabalija u potpunosti uništen usled izraelskog bombardovanja.

"Ovi objekti su dom stotina ljudi. Okupacione vazdušne snage su ih uništili sa šest bombi američke proizvodnje. Ovo je najnoviji masakr koji je izveo izraelski agresor u Pojasu Gaze", rekao je El Kalut.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah reaguje kako bi zaustavio Izrael, "pre nego što bude kasno".

SAD šalju još 300 vojnika na Bliski istok

SAD će poslati još 300 vojnika u region Centralne komande SAD zadužne za Bliski istok i pojedina područja Afrike, saopšteno je danas iz američkog Ministarstva odbrane.

"Dodatne trupe obezbediće veću sposobnost i pomoć u uklanjanju eksplozivnih ubojitih sredstava, kao i u komunikaciji. Obezbediće i drugu podršku za snage koje su već u tom regionu", rekao je portparol Ministarstva Patrik Rajder.

Foto: AP

On je istakao da Ministarstvo neće otkriti gde konkretno šalje snage, ali je naglasio da "neće ići u Izrael".

"Njihova uloga je da podrže regionalne akcije odvraćanja i dodatno pojačaju kapacitete zaštite američkih snaga", rekao je Rajder.

U Sredozemnom moru stacionirana su dva američka nosača aviona, "Dvajt D. Ajzenhauer" i "Džerald R. Ford".

Pored toga, u taj region upućene su i snage za brzo reagovanje američkih marinaca na amfibijskom jurišnom brodu USS 'Batan', koje su delovale u vodama Bliskog istoka.

Vlasti Hamasa su navele da je u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp ubijeno ili povređeno oko 400 ljudi, među kojima je veliki broj žena i dece.

Hamas najavio da će osloboditi nekoliko stranih talaca u narednim danima

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas najavilo je danas da će osloboditi nekolicinu 'stranih talaca' u narednih nekoliko dana.

"Obavestili smo posrednike da ćemo u narednih nekoliko dana osloboditi određeni broj stranaca", rekao je portparol Hamasa Ezedin Al-Kasam, a prenosi Si-En-En.

Hamas je do sada pustio četvoro talaca da se vrate u Izrael, dok su Izraelske odbrambene snage oslobodile jednu svoju pripadnicu.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela masovno raketiranje juga Izraela, a potom izvela i kopneni upad i uzela više od 200 talaca.

Izvor: T a n j u g

IzraelIDFJoav GalantHamas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva