:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2023   10:53

0

90

Gang: Tokom 5 godina poslovanja u Srbiji, Ziđin majning grupa investirala 2,95mlrd dolara

Zamenik generalnog direktora "Srbija Ziđin koper" Zou Gang rekao je da je tokom pet godina poslovanja u Srbiji "Ziđin majning grupa" investirala oko 2,95 milijardi američkih dolara, kao i da je zaposleno više od 2.700 novih radnika i da su plate povećane za 80 odsto.

Budući da se ove godine obeležava pet godina od dolaska "Ziđina" u Srbiju, Gang kaže da je pet godina kratak vremenski period i da kada je "Ziđin" preuzeo RTB Bor, kompanija je imala 4.900 zaposlenih i da je najviše izazova bilo u oblastima bezbednosti, zaštite životne sredine i proizvodnje.

"Tokom pet godina poslovanja u Srbiji 'Ziđin majning grupa' investirala je oko 2,95 milijardi američkih dolara što je daleko više nego što smo se obavezali sporazumom o strateškoj saradnji sa vladom. U infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport izdvojili smo 7,88 miliona dolara i na taj način doprineli razvoju lokalnih zajednica u kojima poslujemo", rekao je Gang za list Politika.

Kada je reč o prozivodnji zlata, Gang kaže da je u 'Ziđin koperu' proizvodnja zlata u 2022. godini iznosila 2.673 kilograma, što je povećanje od 50,17 odsto u odnosu na 2021. godinu kao i da će prema dogovoru sa Narodnom bankom Srbije, zlatni ingoti koje prozivodi ova kompanija biti prioritetno prodavani srpskoj centralnoj banci radi povećanja zlatnih rezervi NBS.  

"Kompanija i glavni sindikat su februara 2023. postigli konsenzus o novom kolektivnom ugovoru koji se fokusira na optimizaciju strukture plata, razvijanje egalitarnog mehanizma i pomoć u zaštiti prihoda radnika koji se nalaze na prvim linijama proizvodnje. Trenutno zapošljavamo više od 6.000 radnika, od kojih je 97 odsto lokalno stanovništvo", rekao je Gang. 

Dodao je da je projekat direktno i indirektno otvorio zaposlenje za više od 9.000 građana kao i da kompanija ima razvijen sistema zarada i socijalnih davanja. 

"Trenutna prosečna netomesečna plata iznosi 126.000 dinara. Od kada smo preuzeli kompaniju, u odnosu na 2018. povećana je za više od 85 odsto i za više od 50 odsto je veća od prosečne zarade u Srbiji", rekao je Gang.

Istakao je da trenutno ulažu velika sredstva u izgradnju zelenih rudnika kao i da će budući proizvodi sigurno zadovoljiti niskougljenični koncept i biti u skladu sa principima zaštite životne sredine i održivog razvoja.

"Od početka tehnološke transformacije 2019. godine, naša investicija u oblasti ove zaštite dostigla je 216 miliona američkih dolara. Završili smo ukupno 3,07 miliona kvadratnih metara ozelenjavanja i posadili 480.000 sadnica. Stanje životne sredine je u velikoj meri poboljšano", kaže Gang.

Dodaje da su uložili sredstva u rešavanje nasleđenih ekoloških problema koji godinama nisu rešavani kao što su jezero Robule,ozelenjavanje osušene jalovine Velikog Krivelja, čišćenje reke Pek u Majdanpeku. 

"Ova zagađenja su deo prošlosti. Međutim, da bismo iskazali našu posvećenost zelenom razvoju rešavanje ovih problema deo je i naše korporativne društvene odgovornosti.  Uložili smo sredstva u opremu za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika, unapređujemo proizvodni proces topionice, cevovode i opremu za tretman dimnih gasova", rekao je Gang. 

Dodao je da je sveobuhvatna stopa ponovne upotrebe otpadnih voda dostigla 93 odsto, što je, prema njegovim rečima, dobar indikator i pokazuje posvećenost očuvanju životne sredine. 

"Naš cilj je da projekat Rudnika bakra Bor bude merilo za razvoj evropskog rudarstva. Prošle godine osvojili smo godišnju nagradu Privredne komore Srbije za izuzetna dostignuća, doprinos unapređenju lokalnog ekonomskog razvoja i realizaciji transformacije zelene rudarske industrije", rekao je Gang.

Kada je reč o planovima za naredni period, Gang kaže da je preduzeće još u fazi tehničke transformacije i izgradnje kao i da do 2025. godine planiraju da dostignu godišnju proizvodnju od 180 hiljada tona katodnog bakra.

"Nije lako održavati proizvodni kapacitet, jer se rudnik razvija više od 120 godina, a koncentrat rude je veoma nizak. Potrebno je dostići određeni obim prerade da bi se amortizovali troškovi proizvodnje", rekao je Gang odgovarajući na pitanje o količini prozivodnje bakra i o tome da li je i za koliko povećana prozivodnja.

Dodao je da je neophodno uvođenje novih tehnologija, što je, prema njegovim rečima, takođe prednost "Ziđin majning grupe", kroz upotrebu najnaprednije opreme za proizvodnju velikih razmera, automatizaciju i inteligentnu transformaciju proizvodne linije korićenjem nove tehnologije prerade koja će obezbediti veću stopu iskorišćenosti metala, čime se povećava ekonomska vrednost. 

"Prema podacima koje je nedavno objavilo Ministarstvo finansija naše dve kompanije u Srbiji 'Ziđin majning' i 'Ziđin koper' nalaze se u samom vrhu liste izvoznika. U 2022. proizvedeno je 93,598 tona bakra i 2.673 kilograma zlata u koncentratu", rekao je Gang. 

"Razumemo postupke ekoloških nevladinih organizacija, jer je zdravo životno okruženje veoma važno za zajednicu i život stanovnika. Naši zaposleni, uključujući i građane Bora i Majdanpeka, mogu da vide koliko je od dolaska 'Ziđina' urađeno na zaštiti životne sredine. Sledićemo koncept zelenog razvoja i nastaviti da ulažemo u ovu oblast", rekao je Gang komentarišući ekološke proteste.

Dodao je da se nada da će Vlada Srbije, organizacije i građani nastaviti da veruju "Ziđinu" i podržavaju razvoj kompanije, posebno u nekim investicionim projektima u oblasti zaštite životne sredine.

"U proteklom periodu ozelenjen je 1,1 milion kvadratnih metara jalovišta, a 93 odsto drenažne vode iz rudnika je reciklirano u toku našeg procesa flotacije", rekao je Gang.

Izvor: T a n j u g

Zou GangZiđin majning grupa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva