:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Septembar 03, 2020   18:23

0

128

Gardijan: Tramp se nada da će imati koristi na izborima od razgovora između Beograda i Prištine

Predstavnici Beograda i Prištine sastaju se u Beloj kući danas i sutra, taj sastanak se smatra pokušajem diplomatske pobede američkog predsednika Donalda Trampa kako bi ojačao svoju poziciju u kampanji za predsedničke izbore, navodi u se članku prestižnog britanskog lista "Gardijan" posvećenom dijalogu između Beograda i Prištine.

Tokom sastanaka razgovaraće kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Koha pisanje "Gardijana".

U razgovorima za koje Trampovi pomoćnici kažu da će primarno pitanje biti ekonomski odnosi Srbije i tzv.Kosova, ali je moguće i da utru put širem dogovoru.

Svrha razgovora „je da se postigne ekonomski razvoj koji će promeniti dinamiku između političke klase“, rekao je viši Trampov savetnik novinarima ranije tokom nedelje.

Dodao je da još nije poznato da li će Tramp prisustvovati sastancima, nagoveštavajući da će se sastati sa liderima samo ako bude potpisan sporazum.

Diplomatska nastojanja Bele kuće, koje sprovodi Trampov čovek od poverenja Ričard Grenel iritiraju neke evropske diplomate, koji su rekli da dugotrajnom procesu posredovanom od strane Evropske unije treba dati prioritet.

Takođe postoji bojazan da bi razmena teritorija mogla da se nađe na stolu kao deo sporazuma, dok za tu ideju mnogi veruju da bi imala negativne efekte i na druge delove Balkana. Grenel je porekao da se razmena teritorija uopšte razmatra.

Grenel, koji je bio ambasador u Nemačkoj, a kasnije je vršio dužnost u nacionalnoj  obaveštajnoj službi, takođe je kritikovan zbog svoje taktike u pregovorima.

U aprilu je smenjeni kosovski premijer Aljbin Kurti optužio Grenela za organizovanje njegovog obaranja kako bi obezbedio diplomatski uspeh u izbornoj godini.

„Moja vlada nije oborena ni zbig čega drugog, već samo zato što ambasador Grenel žuri da se potpiše sporazum sa Srbijom“, rekao je Kurti.

Sastanak u Beloj kući zakazan u junu propao je u poslednjem trenutku nakon što su tužioci Specijalnog suda saopštili da su podigli optužnicu protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

Saopštenje je objavljeno dok je Tači bio na putu za Vašington.

Sada, dva meseca pre izbora u SAD, sastanak se održava, sa naglaskom na ekonomski napredak.

„Možemo da sednemo i razgovaramo o političkim pitanjima koja nikuda ne vode ili možemo da uradimo nešto za šta predsednik Tramp misli da može da funkcioniše, a mi ćemo probati da vidimo da li je to moguće“, rekao je Trampov savetnik.

Pregovori posredovani od EU obustavljeni su na dve godine nakon što je tzv.Kosovo uvelo takse na srpsku robu, ali razgovori su nedavno nastavljeni.

Sastanci u Briselu, na ekspertskom i visokom nivou, zakazani su za sledeću nedelju.

Predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da bi razgovori o normalizaciji odnosa između zemalja uz posredovanje EU mogli uskoro da se završe.

„Hajde da vidimo  koliko će to trajati, ali govorim o mesecima, ne govorim o godinama“, rekao je ranije Lajčak.

"Obe strane su posvećene, ozbiljne i poštuju jedna drugu."

Predsednički izbori u SAD biće održani 3. novembra. Nasuprot Trampu, kandidat Demokratske stranke je Džo Bajden.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMdijalog Beograda i PrištineGrenelVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva