:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2022   12:53

0

109

Garić: EU ne može Srbiji da drži lekcije o moralu, nema trgovine za Kosovo

EU više nema kapacitet da bilo kome drži lekcije, a naročito Srbiji, jer je odavno odstupila od svojih glavnih principa i vrednosti u koje se zaklinjala, poručio je urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić na TV Pink.

Garić smatra da je potrebno saslušati i uvažiti ono što ministarka spoljnih poslova i drugi predstavnici Nemačke govore, bez obzira da li se to nama sviđa ili ne, jer to je najsnažnija država Evrope, i imati racionalan odnos prema tome.

"Ali, jedan utisak je toliko dominantan da ne možemo da ga prenebregnemo, a to je da EU više nema kapacitet, koji je nekada imala, da bilo kome drži lekcije i da bilo koga uči moralu. Mislim da je EU na mnogo primera pokazala da je pobrkala lončiće i odstupila od svojih principa i da tamo ne važi ništa od onih vrednosti u koje su se zaklinjali", istakao je Garić.

Garić je rekao da "kada dele lekcije, moraju da budu oprezni i da paze šta pričaju".

"Posebno kada nas ovako vređaju, pošto to intenzivno rade nekoliko meseci unazad, govoreći nam da vodimo računa o lekcijama iz prošlosti, a to su predstavnici onih zemalja koje su napravile i proizvele te užase, oni su akteri, posebno kada govorimo o Kosovu", rekao je Garić.

On je ukazao da se sada sa Zapada pokušava da se Srbija ubedi da pristane na lažnu državnost Kosova.

"Pokušavaju da nametnu rešenje koje bi bilo takvo da Kosovo na neki način uđe u UN. Traže od nas da pristanemo na to da Ukrajina ima pravo na teritorijalni integritet, da u njenom slučaju važi međunarodno pravo, a u slučaju Srbije da ne važi. Hoće da učestvujemo u sopstvenom samoponištavanju i ukidanju, neverovatno je šta traže od nas", rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, predstavnici zapadnih zemalja uviđaju da Srbija ne popušta pod pritiscima spolja, pa su sada maksimalno angažovani oni predstavnici srpskog društva koji, iz lukrativnih razloga, porukama koje šalju pokušavaju da ostvare taj efekat iznutra.

"Govore neke stvari od kojih se postidite kad čujete. Meri se ekonomska korist kao zamena za odricanje od Kosova. Ne treba nam ni panika ni euforija. A, zatrpani smo lažima sa svih strana. Srbija je sada svetionik slobodne reči u Evropi, ovde svako ima pravo da misli i govori šta hoće. Ali, u današnjem svetu vrednosti kao što su istina i pravda su zaboravljene. Temeljno su isprani mozgovi ljudima pa prihvataju da rade direktno u svoju štetu, tražili su od svojih vlada da ratuju i uvode sankcije koje se njima sad obijaju o glavu. Zato im Srbija smeta, jer se bori za istinu, traži svoj put i brani svoja prava", istakao je Garić.

Izvor: Kosovo online; Foto: pink.rs

KiMMiloš GarićEUdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva