:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 10, 2023   12:05

0

111

Gaza:Bombardovana bolnica Al Šifa; Ubijeno 20 Palestinaca u napadu na školu Al Burak

Svetska zdravstvena organizacija  je saopštila  da je bolnica Al Šifa u Gazi bombardovana i dodala da je sada 20 bolnica u toj Pojasu Gaze u potpunosti van funkcije.

15: 30 - ,,Nemam detalje o Al Šifi, ali znamo da je bombardovana", rekla je portparolka SZO Margaret Haris i dodala da se na licu mesto odvija "intenzivno nasilje", prenosi Al Džazira.

Palestinske vlasti su navele da je jedna osoba stradala, a da je nekoliko ranjenih, prenosi Gardijan.

Borbe kod bolnice Al Kuds u Gazi, jedna osoba ubijena

Jedna osoba je ubijena, a 20 je ranjeno u razmeni vatre kod bolnice Al Kuds u gradu Gaza, saopštile su danas palestinske vlasti.

,,Među ranjenima su uglavnom deca, od kojih je dvoje u kritičnom stanju zbog okupacionih snajperista koji su gađali bolnicu Al Kuds i pucali direktno na ljude koji su bili u zgradi", navodi se u objavi palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS) na društvenoj mreži X.

Iz PRCS-a su naveli da su ranjeni pretežno izbeglice koje su napustile svoje domove i žive u krugu bolnice.

Gaza: Ubijeno 20 Palestinaca u napadu na školu Al Burak

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno u izraelskom napadu na školu Al Burak u gradu Gaza, izjavio je danas za Rojters direktor bolnice Al Šifa Muhamed Abu Semejah.

Civilna infrastruktura, uključujući obrazovne institucije, i dalje je primarna meta vazdušne i kopnene ofanzive izraelske vojske, navodi palestinska agencija WAFA.

Kako se dodaje, međunarodna zajednica izrazila je duboku zabrinutost zbog eskalacije izraelske agresije, posebno zbog gubitka nevinih života, i pozvala na hitan prekid vatre kako bi se sprečilo dalje krvoproliće.

Izraelska vojska  uhapsila 41 Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska (IDF)  je saopštila da su njene trupe tokom noći u akcijama širom okupirane Zapadne obale uhapsili 41 Palestinca, koji su se, kako navode, nalazili na poternicama, uključujući 14 pripadnika Hamasa.

IDF je navela da je vojska srušila kuće dva Palestinca u Hebronu, optuženih za ubistvo Izraelca u napadu tokom avgusta, prenosi Tajms of Izrael.

Od 7. oktobra, prema saopštenju vojske 1.540 Palestinaca je uhapšeno širom okupirane Zapadne obale, uključujući više od 930, kako se tvrdi, povezanih sa Hamasom.

Prema Ministarstvu zdravlja Palestinske uprave, najmanje 176 Palestinaca na Zapadnoj obali ubile su izraelske snage, a u nekim slučajevima i doseljenici, od 7. oktobra, kada je Hamas iz Gaze izvršio napad na izraelsku teritoriju.

IDF: U Gazi otvoren šestočasovni koridor za evakuaciju civila

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su danas da je otvoren šestočasovni koridor za evakuaciju duž puta Salah el Din kako bi civili pobegli na jug iz severnog dela Pojasa Gaze.

Koridor će biti otvoren do 16 časova po lokalnom vremenu, prenosi Si-En-En.

"Severno područje Pojasa Gaze smatra se žestokim bojnim poljem i vreme ističe za evakuaciju. Pridružite se stotinama hiljada koji su se povinovali pozivima i preselili se na jug poslednjih dana“, napisao je portparol IDF Avičaj Adrae na društvenoj mreži Iks.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi saopštio je juče da će Izrael svakog dana sprovoditi četvoročasovne pauze u borbama u pojedinim oblastima na severu Pojasa Gaze.

Kirbi je rekao da će saopštenja o pauzama biti objavljena tri sata pre njihovog početka, kao i da je od ključnog značaja da se humanitarne zalihe i pomoć prošire u oblastima u koje ljudi beže.

Izvor: T a n j u g

IzraelIDFGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva