:

:

TV Most

clock

April 17, 2020   20:51

0

94

Gazeta Ekspres: Koronavirus neće zaustaviti haške optužnice

Širenje pandemije izazvane koronavirusom i obustava rada u mnogim institucijama neće odložiti objavljivanje prvih optužnica koje je podneo Specijalni tužilac, piše Gazeta Ekspres i navodi da su iz Kancelarije za medije Specijalnog suda rekli su za taj dnevnik da će razmatranja podnetih optužnica biti izvršena u predviđenom roku.

U februaru je objavljeno, navodi se u tekstu, da je Specijalno tužilaštvo nakon višegodišnje istrage podnelo prve optužnice Specijalnom sudu Kosova u Hagu, te da se pretres prema tim optužnicama može obaviti najkasnije do avgusta.

Iako od širenja koronavirusa nije bilo informacija o novim pozivima iz Haga za saslušanja, objavljivanje prvih optužnica biće obavljeno u određenom roku, dodaje se u odgovoru za Gazetu Ekspres i navodi da je Specijalni sud najavio da će pretres optužnica biti obavljen kako je i planirano.

"Rad sudije u prethodnom postupku, koga je predsednik imenovao za pretres optužnica koje je podneo Specijalni tužilac, nastavlja se kako je planirano", saopštila je pres služba, prenosi taj dnevnik.

Dodaje se da je Kancelarija Specijalnog tužioca već preduzela određene preventivne mere radi zaštite od koronavirusa.

To je, prema rečima portparola Kristofera Beneta, omogućilo sprovođenje mandata te Kancelarije.

"Specijalno tužilaštvo je uvelo mere kao odgovor na kovid-19 u skladu sa preporukama i odlukama odgovornih organa javnog zdravstva, omogućavajući da se nastavi sa sprovođenjem mandata", rekao je Benet i dodao:

"Ne mogu da govorim o operativnim detaljima".

Od imenovanja sudija za prethodni postupak koji će vršiti pretres...ostalo je još četiri meseca do isteka roka za odlučivanje da li će optužnice biti odbačene ili prihvaćene.

U ovoj fazi postupka ostaje poverljivo protiv koga je podignuta optužnica, kaže se u tekstu i podseća da su se organizacije ratnih veterana više puta usprotivile podizanju optužnica od strane Specijalnog tužilaštva.

Šef ORV - OVK Hisni Gucati kaže da već nekoliko meseci sarađuju s određenim domaćim i međunarodnim stručnjacima kako bi ukinuli Specijalni sud, što bi se, prema Gucatiju,  moglo desiti u junu.

Mandat Specijalnog suda se vratio u žižu javnosti nakon pisama koja su razmenjivali Hašim Tači i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Bivši komandant Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova Azem Sulja je poslednji za koga se zna da je otputovao u Hag na saslušanje. On je u Hag otišao 8. marta. 

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva