:

:

TV Most

clock

April 29, 2024   19:25

0

83

Gero: Slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu nije formiranje Zajednice, ali jeste korak ka SE

Francuski ambasador na Kosovu Olivije Gero, u intervjuu za Kljan Kosova, izjavio je da bi Kosovo moglo da uveća svoje šanse za članstvo u Savetu Evrope upućivanjem nacrta ZSO Ustavnom sudu što, kako je istakao, ne znači i formiranje ove Zajednice.

„Kosovo može da učini neke stvari da poveća izglede za pobedu na ovom glasanju, a ono što bi trebalo da uradi je da se preduzmu konkretni koraci ka uspostavljanju ili stvaranju zajednice opština sa srpskom većinom. Konkretni korak ne znači potpuno stvaranje, to je korak, nešto stvarno, nešto konkretno i za mene što bih rekao, nešto nepovratno, nešto što se ne može povući nakon ovog posla. Trebalo bi da nacrt statuta asocijacije koji je sačinila EU da se pošalje ustavnom sudu u skladu sa odgovarajućim procedurama”, rekao je Gero.

On je rekao da je to nužan korak učlanjenju u Savet Evrope bez obzira koliko Kosovo ima podršku Francuske i njenog predsednika Emanuela Makrona.

„Predsednik Makron je pokazao nepokolebljivu podršku Francuske Kosovu od prvih dana, od 1999. godine pa nadalje, a potom i nepokolebljivu podršku evropskim integracijama i evropskim institucijama Kosova, gde je i Savet Evrope jedan od njih”, naveo je Gero.

Upitan zbog čega je Francuska odlučila da Srbiji isporuči borbene avione “Rafal”, Gero je rekao da taj sporazum još nije zvaničan, ali da je namera njegove zemlje da na taj način smanji zavisnost Srbije od vojne opreme i naoružanja iz Rusije.

„To je potencijalni sporazum, koliko ja znam nije zvanični sporazum. Sa Srbijom godinama razgovaramo o odbrani, slične avione smo prodali i Hrvatskoj. Međutim, pitanje ovih razgovora sa Srbijom je smanjenje njihove zavisnosti od vojne opreme iz Rusije, odnosno njihovo usklađivanje sa Evropom“, rekao je Gero.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova; Foto: MAE France

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva