:

:

TV Most

Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

clock

April 11, 2022   8:48

0

119

Godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Navršavaju se 23 godine od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba "Dnevnog telegrafa".

UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu od 5. aprila prošle godine i traži da se što pre privede pravdi Miroslav Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i koji se nalazi u bekstvu.

UNS ističe da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe, ali da pravda neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac.

UNS podseća da su u prvostepenom postupku koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu osuđeni nekadašnji vrh Državne bezbednosti - Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci na ukupno 100 godina zatvora.

UNS naglašava da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Fondacija Slavko Ćuruvija poziva sud na potvrdu presude

Slavko Ćuruvija fondacija pozvala je danas Apelacioni sud da potvrdi presudu za Ćuruvijino ubistvo, počinjeno pre 23 godine navodeći da se i ova godišnjica obeležava bez pravnosnažne sudske presude.

"Pozivamo taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije. Država bi morala u što kraćem roku da učini sve da Miroslav Kurak bude pronađen i priveden pravdi", navodi se u saopštenju Fondacije.

Iz Fondacije podsećaju da su u decembru prošle godine, u ponovljenom prvostepenom postupku, po drugi put osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, kao i Ratko Romić na 20 godina dok je Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, takođe osuđen na 20 godina zatvora.

Ističu i da svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema.

"Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji. Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se i ova godišnjica obeležava bez pravnosnažne sudske presude, punih osam godina od kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

Biografija Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.

Izvor: RTS

Slavko Ćuruvija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva