:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2023   9:38

0

181

Gogić: Kurti bi pre na nove izbore nego da prihvati ZSO

Politikolog Ognjen Gogić ocenio je da bi premijer Kosova Aljbin Kurti pre išao na vanredne parlamentarne izbore nego što bi prihvatio Zajednicu srpskih opština, ali da u "svojim rukama" trenutno ima druge mehanizme koje može da iskoristi da bi sprečio njeno formiranje.

Kako kaže, bilo da se kosovski premijer odluči za nove izbore ili za neki "od svojih aduta" od "ZSO nema ništa".

Gogić smatra da ukoliko bi vanredni parlamentarni izbori i bili raspisani, Kurti bi mogao da dobije nove pristalice jer bi sebe predstavio kao žrtvu, da napušta premijersku poziciju zbog pritisaka Zapada da prihati formiranje ZSO.

Kako bi se opstruisalo formiranje ZSO prvi korak Prištine pre raspisivanja parlamentarnih izbora, ističe Gogić, mogao bi biti razmatranje nascrta statuta ZSO pred Ustavnim sudom Kosova.

Ognjen Gogić

"Ja bih se složio sa ocenom da bi Kurti pre išao na vanredne parlamentarne izbore nego što bi prihvatio da se formira Zajednica srpskih opština. To, međutim, ne znači da on u ovom momentu razmatra raspuštanje skupštine i odlazak na vanredne izbore zato što on u svojim rukama ima druge mehanizme koje može da iskoristi da bi sprečio da se formira Zajednica srpskh opština. Oni su to negde i nagovestili u Prištini da će taj nacrt satuta o kom se priča ukoliko bude bio prihvaćen u dijalogu biti upućen na Ustavni sud Kosova, tako da zapravo Ustavni sud Kosova bi mogao da bude prvi naredni korak koji bi Priština iskoristila da sabotira i opsrtuiše proces formiranja ZSO", rekao je Gogić za Kosovo onlajn.

Nakon toga, ukazuje Gogić, naredna "nagazna mina" za formiranje ZSO može da bude pitanje izbora, ali na severu Kosova. 

Napominje da se ZSO ne može formirati sve dok se ne održe novi izbori u četiri opštine na severu, i za gradonačelnike, ali i za Skupštinu opština. 

"Tako da to će biti sledeća nagazna mina u ovom procesu formiranja ZSO i pre će zapravo na tim izborima da se slomi čitava priča o ZSO nego na parlamentarnim izborima na Kosovu", ocenjuje Gogić.

Kurti, kako kaže, nije prinuđen da razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima, zato što u svojim rukama ima te druge mehanizme koje još nije iscrpeo da spreči formiranje ZSO.

Gogić smatra da kada bi došlo do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu oni se verovatno ne bi završili nepovoljno po Kurtija.

"Dakle po onome što znam Kurti i dalje uživa ogromnu podršku birača na Kosovu i verovatno bi ponovio isti rezultat. Pritom bi, kao što je prošli put uradio, verovatno stekao nove simpatije zato što bi onda delovalo kao da je on morao da napusti premijersko mesto zbog pritisaka Zapada da se učine ustupci prema Srbima i Srbiji. To bi ponovo birači na Kosovu na neki način nagradili, tu žrtvu koju bi on podneo, te bi se verovatno vratio još snažniji", istakao je Gogić.

Pitanje je, dodaje, kakva bi ta kampanja mogla da bude kada bi Kurti saopštio biračima da on napušta premijersko mesto zato što neće da formira ZSO.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju Kurti bi doveo sve druge stranke u situaciju da se pravdaju da one nisu te koje žele da formiraju ZSO. 

"Onda bi on doveo u situaciju PDK, DSK i ostale stranke da one sada izlaze na izbore pod sumnjom da se oni kandiduju da formiraju ZSO što bi za njih bila veoma nepovoljna situacija, tako da bi se to verovatno odrazilo na njihov izborni rezultat", ocenio je politikolog.

Gogić konstatuje da Kurti ne razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima, ali da  kada bi se opredelio za njih on bi se vratio na vlast još snažniji nego sad.

"Tako da i u jednoj i u drugoj varijanti od ZSO nema ništa, jer Priština neće biti spremna ni u jednom momentu da preduzme korake na njenom formiranju", zaključio je Gogić.

Izvor: Kosovo online

KiMOgnjen GogićZSOKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva