:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 11, 2021   14:23

0

135

Gojković i Matić: Kultura i turizam dobar ekonomski proizvod

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić potpisale su danas Sporazum o obrazovanju Zajedničkog tela za realizaciju aktivnosti u oblasti digitalizacije turističke ponude Srbije, koji će doprineti da se jačanju kulturnog turizma naše zemlje.

Gojković je posle potpisivanja Sporazuma navela da je zadatak Ministarstva kulture i informisanja da proizvede multimedijalne digitalne sadržaje u oblasti kulturnog nasleđa, savremenog stvaralaštva i svega onoga što može da pospeši turističku ponudu Srbije.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture će raditi i na tome da Srbija na savremeni, digitalni način uhvati korak sa svetom i ojača kulturni turizam kao posebnu i važnu oblast turizma kao privredne grane.

"Ministarstvo kulture i informisanja ima praksu u pravljenju ovakvih multimedijalnih sadržaja i dugo radimo na platformi Google Srbija koja predstavlja kulturno blago naše države", kazala je Gojković i dodala da ta platforma ima mnogo uspeha i posetioca koji se na taj način prvi put upoznaju sa tim da je Srbija zemlja kulture.

"To može da bude naš brend prema inostranim turistima", navela je Gojković.

Smatra da bi za našu zemlju bilo dobro da se uhvati korak sa državama kao što su Grčka, Italija, koje smatraju da je kultura "njihova fabrika".

"Smatramo da je kultura jedna od važnih fabrika Srbije koja zaista pored svoje lepote i sadržaja može da doprinese značajno i ekonomiji naše zemlje. Kultura i turizam su zajedno izuzetno dobar i plodonasan ekonomski proizvod naše države", kazala je Gojković.

Ministarka Matić podsećajući da je pandemija virusa korona dovela do poremećaja u sektoru turizma, kojem je pretilo da bude egzistencijalno ugrožen, kazala je da ceo svet redefiniše svoju turističku ponudu i da je upravo sada trenutak da se i u Srbiji menjaju standarde i zacrtaju ambicioznije ciljevi.

"Nesporno je da uz sve resurse kojima raspolaže Srbija, a pogotovu na resurse u oblasti kulture, možemo mnogo više, naročito ako imamo u vidu brojna, neiskorišćena kulturna, prirodna, istorijska dobra koja nude autentični doživljaj", kazala je Matić.

Prema njenim rečima, formiranjem Zajedničkog tela sa Ministarstvom kulture i informisanja biće definisani pre svega tehničko-tehnološki preduslovi za digitalizaciju turističke ponude i unapređenje kvaliteta i obima digitalnih turističkih sadržaja u Srbiji.

"Određivanje prioriteta biće najveći izazov budući da Srbija čuva ogromno kulturno - istorijsko nasleđe. Samo tematske turističke rute zasnovane na kulturnom nasleđu prepoznate su kao ključni turistički proizvodi u čak 15 od 18 izdiferenciranih turističkih destinacija", naglasila je.

Matić je ocenila da pored konkretnih proizvoda i benefita, digitalizacija će imati i dodatnu nematerijalnu vrednost u pogledu razvoja i stvaralaštva koje se sve više bazira na digitalnim tehnologijama, ali i na negovanju kulture sećanja koja nam je, ističe, neohodna što smo mogli da shvatimo i na primeru filma "Dara iz Jasenovca".

Matić podseća da turizam nosi velike potencijale i dobrobit za ukupnu ekonomiju države i u tom smislu kaže da je taj sektor učestvovao sa 6,5 odsto u BDP-u, sa projektovanim rastom na čak 7,4 odsto za 2024. godinu.

Izvor: Танјуг

GojkovićMatićSporazum o obrazovanju
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva