:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 04, 2023   9:57

0

112

Gojković: Svako ima pravo na političko delovanje, ali ne vređanje

Ministarka kulture Maja Gojković ukazala je u današnjem intervjuu za Večernje Novosti da svako ima pravo na političko delovanje, "ali nema pravo da vređa pristalice drugih stranaka".

"Veoma sam spremna da razgovaram sa svim umetnicima u Srbiji, (spremna sam) na isti dijalog koji se u ovoj kući vodi već 2,5 godina otkako sam ministar kulture. Ovde slobodno dolaze svi, diskutujemo o dobrim i lošim stranama iz svih oblasti umetnosti jer niko nema pravo da stavi tapiju na umetnost. Jednako su svi dobrodošli", izjavila je Gojković.

Prema njenim rečima, ulica nije mesto na kojem će se razgovarati i rešavati bilo kakve stvari, iako ne osporava da svako ima pravo na političke proteste i da zahteva i traži šta god hoće.

"Reagovala sam zbog načina na koji se (glumac Nikola) Kojo obratio ljudima koji su išli na skup podrške predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj politici vlade Srbije poredeći ih sa ovcama i drugim životinjama. Rekla sam i da novac iz budžeta Srbije i Telekoma za snimanje filmova i serija svakako pripada svim građanima koje je glumac nazvao pogrdnim imenima", rekla je Gojković.

Ona kaže da je politika Vlade Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem započela, a kasnije vlade nastavile, da se svake godine uvećava budžet Filmskom centru Srbije.

"Došli smo do iznosa od 1,3 milijarde dinara (za snimanje filmova), dok se za podsticaj izdvaja 1,8 milijardi. Ne postoji niko od filmskih i TV producenata koji bi na bilo koji način mogao da bude nezadovoljan takvom politikom", rekla je ministar kultura.

Ona podseća da je samo u poslednje dve godine obnovljeno 70 domova kulture, bioskopa i galerija u vrednosti od 700 miliona dinara i potvrdila da ministarstvo kulture finansira izgradnju potpuno nove Male scene Narodnog pozorišta u Nišu i izdvaja sredstva za adaptaciju Velike scene. 

Gojković ističe da je Ministarstvo angažovano na brojnim projektima i ističući projekat Čačak prestonica kulture Srbije. 

Ministarstvo je, kaže ona, angažovano na učešću srpskih umetnika na međunarodnim kulturnim manifestacijama i festivalima, a u okviru kulturne diplomatije na radu srpskih kulturnih institucija u inostranstvu među kojima se izdvaja Srpski kulturno-informativni centar u Parizu.

Gojković je naglasila da je digitalno doba dovelo u opasnost ćirilično pismo i ukazala da se moraju doneti mere da se zaštite i srpskin jezik i  ćirilično pismo.

Ministar Maja Gojković je potvrdila da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture veoma prisutan na KiM i u skladu sa okolnostima pristupa radovima na njihovoj zaštiti.

"Drugi segment našeg angažovanja se odnosi na diplomatiju i naše prisustvo u UNESKO. Reagujemo na pojave falsifikovanja istorije o spomenicima kulture na Kosmetu i devastiranje spomenika kulture koji pripadaju SPC, Srbiji i sprskom narodu", rekla je ministar kulture Maja Gojković.

Umesto poruka nenasilja - vređanja, omalovažavanja, pretnje vešalima

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Maja Gojković, najoštrije je osudila pretnje upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sinoćnjem protestu.

Pretnje su upućene sa "političkog skupa koji je tobože organizovan protiv nasilja, a umesto poruka nenasilja, tačno mesec dana posle stravičnih zločina koji su duboko pogodili naše društvo, upućene su poruke vređanja, omalovažavanja i pretnje vešalima", navela je Gojković u saopštenju.

"Organizatori takozvanih 'protesta protiv nasilja' jasno su pokazali da niti ih zanima suštinski borba protiv nasilja, niti šta kao društvo možemo da uradimo za decu i njihovu veću bezbednost, već da su zapravo inspiratori podela i mržnje i da ih jedino vode politički ciljevi, napadi i pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, koje su sinoć iznete", naglasila je ona.

Kakve god zadatke i opasne planove da imaju i kakvim god vešalima da prete, Gojković kaže da je uverena da neće uspeti u nameri da destabilizuju Srbiju, da podriju njenu snagu i napore da vodi svoju, samostalnu i odgovornu politiku.

Kako je navela, Srbiji je danas u ovim teškim vremenima za našu državu i naš narod na Kosovu i Metohiji, potrebno zajedništvo i jedinstvo, dijalog u društvu na koji predsednik poziva, a ne brutalne pretnje i napadi na predsednika koga na izborima ne mogu da pobode.

"Ne sporim nikom pravo na političko delovanje, da bude član neke stranke i da je podržava, ali zašto misle da mogu da ubede građane Srbije da nisu tu zbog politike, a zapravo jedino što ih okuplja je želja da napadaju predsednika Srbije? Ako toliko veruju da imaju podršku građana zašto beže od izbora, i zašto im je glavni cilj da bez provere izborne volje dođu do nekakve tehničke i prelazne vlade, i zašto prete vešalima", upitala je.

Izvor: T a n j u g

Maja Gojković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva