:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 25, 2019   20:08

0

194

Gračanica: Žetva kukuruza u toku, prinosi nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu

U ataru opštine Gračanica u toku je žetva kukuruza na većem broju parcela, a u odnosu na prošlu godinu prihodi su manji, ali poljoprivrednici i pored toga mogu da budu zadovoljni.

Direktor opštinskog odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Dragiša Stojanović izjavio je za Kosovo Onlajn da se više od 1.000 hektara obradivog zemljišta na teritoriji Gračanice nalazi pod kukuruzom.

Stojanović ističe da je na brojnim parcelama žetva već počela, ali su prinosi u odnosu na prošlu godinu manji. 

„Veoma loši vremenski uslovi i duži sušni period na početku prolećne setve doprineli su da prinosi budu manji, kvalitet zrna nešto lošiji, ali mogu da kažem da sve to nije u tolikoj meri strašno tako da će i ove godine biti dovoljno kukuruza u ambarima domaćina“, rekao je on. 

Stojanović je rekao da će i ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za poljoprivredu raspisati javni poziv za direktna plaćanja za pomoć poljoprivrednim proizvođačima prilikom setve hlebnog žita. 

„Poljoprivrednici bi trebalo da znaju da trenutno naši inspektori izlaze na teren i kontrolišu šta je od kultura zasejano u prethodnoj godini tako da prve isplate subvencija očekujemo za 10 do 15 dana, naglasio je on.  

Prema njegovim rečima, isplata subvencija će biti obavljena najverovatnije u tri faze.

Poljoprivrednik iz Livađa, nadomak Gračanice, Živorad Sekulić rekao je da je ove godine zasejao manje kukuruza u odnosu na pšenicu i da još uvek nije krenuo sa žetvom, ali da očekuje solidan prinos.

Izvor: Kosovo Online

žetvakukuruz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva