:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2022   11:53

0

112

Grafijada: Tri nagrade za studente mitrovačkog Fakulteta umetnosti

Studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici osvojili su tri prva mesta na nedavno održanom Međunarodnom susretu studenata grafičke struke "Grafijada 2022", u Trebinju.

Studenti Ajša Šabanović, Mihajlo Gavrilović i Nikolija Aleksić učestvovali su na takmčenjima pojedinačno i grupno.

Grupno su osvojili prvo mesto za debatovanje na teme iz oblasti grafičkog dizajna. Ajša Šabanović osvojila je prvu nagradu za najbolje vizuelno rešenje plakata na zadatu temu, a Mihajlo Gavrilović osvojio je prvu nagradu za letering sopstvenog imena.

"Zadatak je bio da ispišemo svoje ime u letering stilu. Bilo je jako zanimljivo, i ovo mi je prvo iskustvo u tom smislu da se na neki način nadmećemo sa studentima grafičkog dizajna sa drugih fakulteta, gde smo mogli da vidimo kako oni razmišljaju, kako oni rade, da razmenimo iskustva", kaže u izjavi za Radio Kontakt Plus Mihajlo Gavrilović. 

"Glavni utisak je bio taj društveni aspekt, jer je cilj bio međusobna razmena iskustava, komunikacija. Po mom mišljenju, najbitnije je bilo da prosto vidimo kako drugi razmišljaju u istom poslu", objašnjava Ajša Šabanović.

Njen zadatak na takmičenju za najbolje vizuelno rešenje plakata bilo je da za 30 minuta osmisli idejno rešenje na temu selfija.

"Selfi ne u bukvalnom smislu, već u nekom simboličnom. Uradila sam nešto što lično mene karakteriše, a to je bila silueta tela kroz ćebe i pidžamu uz tekst Moram odmorit'", pojašnjava Šabanović, dodajući da je radila skicu plakata i da je zadatak bio da to urade ručno.

"Bilo je brzo, za tih 30 minuta ne možeš mnogo da uradiš, ali je bila bitna ideja, nešto što odmah može da izađe iz tebe, odnosno ono prvo što misliš da tebe karakteriše", dodaje.

Grupnu nagradu osvojili su za debatovanje.

Osim troje studenata sa mitrovičkog fakulteta u debatnoj grupi bile su i njihove dve koleginice sa Grida. Prva tema na koju su debatovali bila je da li je grafički dizajn umetnost, ili ne.

Žrebanjem su dobili zadatak da zastupaju pomalo kontroverzan stav da je grafički dizajn umetnost.

"Iako to nije bilo naše lično mišljenje, debatovali smo i pobedili, jer smo bili dobri u zastupanju tog stava", objašnjava Nikolija Aleksić.

Na kraju takmičenja pobedničke grupe birale su po jednog člana za konačnu debatu. Ovog puta tema je bila minimalizam u dizajnu.

Tim i stav da dizajn ne treba da bude minimalan zastupala je Ajša Šabanović.

"Imali smo dva minuta za poslednje govore. Bilo je zabavno, jer smo koncept debate prestali da koristimo još od srednje škole, nismo imali priliku da na taj način branimo stavove u koje verovatno i ne verujemo u tom trenutku, tako da je bilo interesantno za razmišljanje", objašnjava.

Cilj ovogodišnje Grafijade, pored upoznavanje kroz sport i zabavu, bilo je razmenjivanje iskustava u oblasti grafičkog dizajna. Organizatori su bili Savez studentata Fakulteta tehničkih nauka SS GRID i Studentski parlament FTN-a.

Izvor: Radio Kontakt Plus; Foto: Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici

KiMFakultet umetnosti u Kosovskoj MitroviciGrafijada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva