:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2022   15:45

0

196

Grčka ostaje posvećena teritorijalnom integritetu Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u razgovoru sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom potvrđeno da Grčka ostaje posvećena podršci teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio što ta zemlja podržava Srbiju i na putu evropskih integracija.

Dačić je posle sastanka sa Dendijasom na konferenciji za novinare rekao da je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum.

"Interes Srbije je da se sačuva mir u regionu i da se spreče svi mogući incidenti, da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Denijas je rekao da je u razgovoru sa Dačićem ponovio stav Grčke o Kosovu.

"Nastavljamo sa podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno-obavezujuće rešenje. Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini", rekao je grčki ministar.

On je istakao da je saradnja, ne samo između ministara i vlada dve zemlje već i predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Miscotakisa ključna za stabilnost regiona.

"Grčka je posvećena daljem jačanju strateških veza sa Srbijom u svim oblastima", poručio je grčki ministar.

Dendijas je istakao da se Grčka zalaže za evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana i dodao da veruje da je Srbija integralni deo Evrope, a Evropska unija mesto gde Srbija pripada.

"Želimo da vidimo da Srbija nastavlja svoje reforme u fundamentalnim oblastima u skladu sa evropskom agendom, a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli", istakao je Dendijas.

Dačić je naveo da prijateljstvo Grčke i Srbije ima dugu tradiciju i zahvalio se gračkom kolegi na poseti.

"Pozvao sam ministra Dendijasa da bude naš gost danas na Svetog Nikolu da se upozna sa srpkim običajima i tradicijom i institutom slave koji za srpski narod znači ne samo veru, već i opstanak za vreme turske okupacije, a to je i ministrov imendan", rekao je Dačić.

On je rekao i da će zajedno sa grčkim gostom otići na slavu kod predsednika Srbije Alaksandra Vučića.

Naveo je da su dvojica ministara razgovarali zajedno i sa košarkaškim trenerom Željkom Obradovićem, za koga je kazao da je još jedna spona Srbije i Grčke, kao i ostrvo Krf koje u srpskoj istoriji ima posebno mesto.

Dačić je istakao da očekuje da posle novogodišnih i božićnih praznika intenzovirati saradnju, te da će biti raznih sastanaka na biletarlnom nivou između Grčke i Srbije.

Srpski ministar je naveo da je grčkom kolegi u znak pažnje poklonio ikonu Svetog Nikole.

Dendijas je zahvalio srpskom kolegi na poklonu i istakao da mu je posebna čast što će biti gost na slavi srpskog predsednika Vučića, ali da je to čast i za ceo grčki narod i premijera Micotakisa.

Preneo je da su dva ministra razgovarala o bliskim vezama Srbije i Grčke i zahvalio Dačiću što uvek spominje Krf, koje je njegovo rodno ostrvo, te pozvao srpskog ministra da se sledeći put sretnu na tom ostrvu.

Naveo je da je sa srpskim kolegom razgovao i o tome kako može da se proširi regionalna saradnja , kao i o organizaciji dva trilateralna sastanka, od kojih je jedan između Grčke, Srbije i Severne Makedonije, a drugi između Grčke, Srbije i Albanije.

"Naši bilateralni odnosi se bave različitom pitanjima-energetikom, komunikacijama, trgovinom, turizmom, obnovljivim izvorima energije. Postoji mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo i imamo volju da poboljšamo naše odnose", istakao je Dendijas.

Dodao je da da ovo nije mirno vreme u svetu, ali i da će Grčka nastaviti da brani svoj suverenitet.

On je zahvalio Dačiću na njegovoj ranijoj izjavi u Atini i na tome što se Srbija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićDendijasKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva