:

:

TV Most

clock

April 06, 2020   16:34

0

26

Grčka predlaže da članice Evropske unije zajedno otkupe patent za vakcinu

Grčka je predložila da države članice EU zajedno otkupe prava na patent za vakcine protiv Kovid-19 i brze testove koji su u fazi razvoja kako bi se osiguralo da, ukoliko budu efikasne, budu brzo distribuirane onima kojima je to potrebno širom bloka.

U članku objavljenom u nemačkom dnevniku "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ), grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da je pronalaženje rešenja za brzu distribuciju vakcine, kada budu na raspolaganju, teško, ali hitno, preneo je Rojters.

Najmanje rad na 20 vakcina protiv Kovida-19 je u toku, od kojih mnoge subvencionišu pojedine vlade ili dobrotvorne organizacije, rekao je on za FAZ.

Idealno bi bilo da se, nakon što se dokaže njihova efikasnost, vakcine distribuiraju što je brže i poštenije, moguće uz prihvatljivu cenu, kazao je Micotakis.

Kupovinom takvih prava na patente bila bi omogućena globalna inicijativa za dalji podsticaj farmaceutskih kompanija da dalje istražuju i razvijaju i osigurano da je novac evropskih poreskih obveznika razumno potrošen, naveo je grčki premijer.

Predlog je nedavno izneo Elias Mosialos, profesor zdravstvene politike na Londonskom fakultetu ekonomije, koji je postavljen za predstavnika Grčke u međunarodnim razgovorima o borbi protiv korona virusa.

Rusija: Milion dolara za SZO u borbi protiv korone

Rusija će donirati milion dolara Svetskoj zdravstvenoj ogranizaciji za borbu protiv korona virusa, navodi se u odluci vlade objavljenoj na zvaničnom sajtu.

Taj dokument predviđa i izdvajanje oko 61.4 milliona rubalja za finansiranje troškova Instituta Vektor i Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju koji učestvuju u proizvodnji i dostavi laboratorijskih dijagnostičkih sredstava za detekciju virusa, kao i za pružanje materijalne i tehničke podrške zemljama istočne Evrope, Zakavkazja, centralne i jugoistočne Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južne Amerike.

Osim toga, Rusija će pokriti oko 800.000 dolara troškova za slanje dijagnostičkih sredstava u određeni broj zemalja, prenosi TAS.

Rusija će do 2021. godine donirati 1.01 million dolara Svetskoj zdvastvenoj organizaciji kako bi doprinela implementaciji mera koji povećavaju obim i kvalitet informacija o zdravstvenoj nezi na ruskom jeziku.

Izvor: Танјуг

koronavirusvakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva