:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2022   9:55

0

145

Grčka: Priznanje kršenje međunarodnog prava; Turska: Kritika odluke Rusije; Austrija najoštrije osudila rusko priznanje

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da zvanično priznanje dva regiona u istočnoj Ukrajini od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i teritorijalnog integritet zemlje.

"Grčka podržava poštovanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti svih država i osuđuje svaku odluku kojom se krše osnovni principi međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da će se Grčka koordinirati sa svojim partnerima u Evropskoj uniji i NATO-u u vezi sa odgovorom na odluku Rusije.

Turska: Kritika odluke Rusije

Turska je danas ocenila da odluka Rusije da prizna nezavisnost dve separatističke oblasti na istoku Ukrajine predstavlja “jasno kršenje političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, javlja AP.

Takvu odluku Rusije smatramo neprihvatljivom i odbacujemo je, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

Naglašavamo posvećenost očuvanju političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozivamo sve strane da koriste zdrav razum i poštuju međunarodno pravo, navedeno je u saopštenju.

Turska ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i više puta je nudila posredovanje, kako bi se okončale napetosti između Kijeva i Moskve.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je državljanima Turske “snažno preporučilo” da napuste istočne delove Ukrajine.

Radev: Priznanje osuđuje na neuspeh napore za deeskalaciju

Predsednik Bugarske Rumen Radev ocenio je priznanje samoproglašenih republika u Donbasu od strane Ruske federacije osuđuje na neuspeh napore za deeskalaciju sukoba u Ukrajini i dovodi do porasta tenzija u celom regionu.

"Održivo rešenje za ovu krizu ne može se naći kršenjem međunarodnog prava i vojnim sredstvima", napisao je Radev na Tviteru.

Austrija najoštrije osudila rusko priznanje DNR i LNR

Austrijska Vlada sinoć je najoštrije osudila odluku predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine.

„Nažalost usledilo je ono od čega smo strahovali već danima, i na šta smo upozoravali", istakao je kancelar Karl Nehamer koji je za danas sazvao novu sednicu Kriznog kabineta.

Nehamer je rekao da je Vlada u tesnom kontaktu sa evropskim partnerima kako bi dogovorili dalje delovanje.

„Pre par minuta sam se čuo sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom", ukazao je Nehamer.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg okarakterisao je odluku Rusije „eklatantnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

"Mi smo u potpunosti solidarni sa Ukrajinom", poručio je on.

Šalenberg je ukazao da svojom odlukom Putin krši međunarodno pravo i onemogućava miroljubivo rešenje konlikta na istoku Ukrajine.

„Sada ćemo se brzo sa našim evropskim i međunarodnim partnerima usaglasiti oko jedinstvene i nedvosmislene reakcije", dodao je on.

Moskvu je pozvao da povuče svoju odluku i da se vrati za pregovarački sto.

Potpredsednik Evropskog parlamenta i poslanik Narodne partije Austrije (OVP) Otmar Karas istakao je da Putin ponovo krši međunarodno pravo i svaki dogovor.

"Ova odluka je ravna invaziji, destabilizuje dalje Ukrajinu i krši njen suverenitet", napisao je Karaas na svom Tviter nalogu, zahtevajući brzo i odlučno delovanje EU.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaGrčkaRusijaLuganskDonjeck
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva