:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2022   9:48

0

125

Grčka: Vatrogasci nastavljaju napore da obuzdaju šumski požar

Grčki vatrogasci nastavljaju napore da obuzdaju šumski požar koji je izbio u utorak u planinskom regionu Pendeli, u blizini Atine.

Vatrogasna služba saopštila je da se 485 vatrogasaca sa 28 kopnenih timova i nekoliko dobrovoljaca, uz pomoć 120 vatrogasnih vozila, tri aviona za bacanje vode i pet helikoptera, bore sa brojnim požarima u Paliniju, Antusi, Penteli, Drafi i nekim oblastima Erakasa, prenosi Katimerini.

U akciju se uključilo ukupno 28 vatrogasaca iz Rumunije.

Više od 600 stanovnika je evakuisano, a jedna bolnica i Nacionalna opservatorija Atine evakuisane su juče iz predostrožnosti.

Vatrogasna služba objavila je mapu koja pokazuje područja zahvaćena plamenom.

Požare podstiču jaki vetrovi, zbog čega ih je sve teže staviti pod kontrolu, a predviđa se da će potrajati do danas popodne.

Fotografije koje je objavila Nacionalna opservatorija Atine pokazuju da se oblak dima proteže više od 400 kilometara.

"Bila je to teška noć", rekao je portparol vatrogasne službe Janis Artopios u televizijskoj izjavi i naveo da je brzina vetra premašila 80 kilometara na sat.

Kako je rekao, zbog intenziteta i brzine vetrova, požar je tokom noći stalno menjao pravac, što je otežalo gašenje u toku noći.

Prema lokalnim zvaničnicima, nema izveštaja o povređenim osobama, ali je najmanje 10 kuća zapaljeno u Drafiju i tri u Pendeliju.

Premijer Kirijakos Micotakis posetio je Nacionalni koordinacioni centar za operacije i upravljanje krizama, dok je ministar zdravlja Tanos Plevris boravio u sedištu Nacionalnog centra za hitnu pomoć.

Izvor: T a n j u g; Foto: Hrvoje Jelavac

GrčkaAtinapožar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva