:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   12:57

0

139

Grdžaljiu o bojkotu robe: Vreme je da se oslobodimo predrasuda i barijera u ekonomskoj saradnji

Ekonomista Safet Grdžaljiu istakao je da je vreme da se barijere uklone i da ekonomija postane pokretač kako bi Zapadni Balkan postao region budućnosti, mira i perspektive. Kako je Grdžaljiu izjavio za Kosovo onlajn, dijalog nema alternativu. 

"Največi problem je taj što ljudi ne shvataju da dijalog nema alternativu, u tom kontekstu podržavam sastanak u Skoplju, jer je samo kroz dijalog moguće rešavati probleme. Osim toga, mislim da sastanak privrednih komora nije u sklopu Sporazuma, već je jedan od redovnih Upravnog odbora investitorskog foruma. Postoje barijere između Srbije i Kosova, nekoliko puta smo pokušali da rešimo to, ali je problem što se na Balkanu nikada ne može pričati o čisto ekonomskim problemima bez političke kontacije, koja usporava sve ove tokove", naveo je Grdžaljiu.

On je dodao da je neophodno da se Kosovo i Srbija oslobode barijera i predrasuda, po ugledu na zemlje EU.

"Sada je vreme kada ekonomija mora da bude pokretač i vreme je da se oslobodimo predrasuda i barikada i od strane Kosova i od strane Srbije. Samo kroz dijalog i uklanjanjem barijera možemo promovisati Zapadni Balkan. Ako analiziramo države EU, tamo nema puno ljubavi, ima samo ekonomske saradnje. Pa neka ekonomska saradnja bude ta koja će otvoriti novu perspektivu", rekao je Grdžaljiu.

Prema njegovim rečima, sastanak bi trebalo da bude održan u Prištini ili Beogradu

"Ono što me zabrinjava je činjenica što je mesto sastanka Skoplje. Sastanci mogu da se održe i u Prištini i Beogradu, jer ako ovako nastavimo, onda će se stvoriti takvo mišljenje da se ne sme doći u Beograd ili Prištinu, a realnost je sasvim drugačija. Danas ima mnogo građana Kosova koji su u Beogradu, kao i Srba koji dolaze slobodno na Kosovo. Prema tome, vreme je da formulišemo region kao region budućnosti, i perspektive mira i stabilnosti, jer samo tako možemo popraviti imidž Zapadnog Balkana, a pogotovo kada je u pitanju normalizacija odnosa Kosova i Srbije", ocenio je Grdžaljiu.

Povodom toga što su na Kosovu sve učestaliji pozivi na bojkot srpske robe, a pokretanjem sajta aktivista Samoopredeljenja "Bojkot 860" i robe stranih proizvođača, Grdžaljiu kaže da se Kosovo mora osloboditi predrasuda.

"Potrebno je da se oslobodimo predrasuda i te političke dimenzije. Trgovina je kao voda, sama pronađe put. Ako analiziramo trgovinsku razmenu između Kosova i Srbije, ona iznosi negde oko 460 miliona evra. Pretežno su to sirovine, repromaterijali, brendovi EU i u tom kontekstu mislim da ne postoji bojazan. Potrošači su oni koji odlučuju šta će kupovati", rekao je Grdžaljiu.

Kako je naveo, građani su ti koji na kraju odlučuju koje će proizvode kupovati.

"Postoji jedan značajan indikator, a to su troškovi. Kada bi Kosovo robu koju kupuje iz Srbije kupilo od Nemačke, samo za troškove puta moralo bi da izdvoji 3.500 evra, a za istu robu iz Srbije transport košta 400 evra. Ima tu još mnogo računica, ali na kraju građani odlučuju šta će kupiti, politika ne sme da bude determinanta potrošnje", zaključio je Grdžaljiu.

Izvor: Kosovo online

KiMSafet Grdžaljiu

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva