:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 26, 2020   15:52

0

46

Grenel: Bez napretka nema američkih investicija

Kompanije, posebno američke, koje su željne da posluju na Kosovu i u Srbiji, očekuju predvidljivost i stabilnost, ističe specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel za Tanjug i poručuje da, u suprotnom, one neće dalje investirati na tom prostoru.

"To je veoma jednostavno zaključiti", rekao je Grenel za Tanjug posle sastanka sa poslovnom zajednicom, u petak u Beogradu, a uoči sutrašnjih razgovora u Berlinu o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Na pitanje koje su kompanije imale predstavnike na sastanku u petak u Beogradu, Grenel kaže da je to bila mešavina američkih i srpskih preduzeća, koja su, ističe, "osetila posledice nedostatka napretka u ovim problemima".

"Preduzeća – pogotovo američke kompanije, koje su željne da uspostave poslovanje na Kosovu i Srbiji – žele predvidljivost i stabilnost. U suprotnom, neće dalje investirati u regionu. To je veoma jednostavno zaključiti", istakao je Grenel u pisanom odgovoru za Tanjug. 

Na pitanje sa kakvim utiscima je okončao posetu i sastanke u Beogradu, i da li je zadovoljan, Grenel kaže: "Cenim iskrenost predsednika Vučića, kao i predsednika Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su ''mali prozor'' koji im je otvorio predsednik Tramp. Veoma sam zadovoljan onim što sam čuo od lidera u Beogradu i u Prištini do sada".

Dodao je da voli da posećuje Beograd, jer u njemu, kako je istakao, "može da se oseti energija mladih ljudi, koji vas okružuju".

Američki diplomata, izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, inače insistira na tome da je njegova misija isključivo "ekonomske prirode".

Dve strane, objasnio je, treba da se fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet, kao put ka normalizaciji odnosa.

Na njemu je da približi njihove pozicije, a "na stranama – da odluče".

Ukoliko obe strane ne budu sele i postigle dogovor, SAD će se povući, rekao je u Beogradu.

Kad je reč o američkim kompanijama u Srbiji, među najvećim trenutno su "Filip Moris", "Koka kola", "Majkrosoft", "Bol pekidžing", "Kuper Tajers" i, možda najveći, "NCR korporacija".

NCR je prošle godine na Novom Beogradu započeo izgradnju kampusa, najvećeg te kompanije u Evropi, vrednog oko 90 miliona dolara, čiji završetak je planiran za iduću godinu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva