:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2023   14:33

0

70

Grujičić obišla radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Novom Pazaru

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je danas radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Novom Pazaru, koja će, kada se realizuju sve faze predviđene projektom rekonstrukcije, prerasti u kliničko-bolnički centar.

Ministarku su u krugu Opšte bolnice dočekali direktor Opšte bolnice Novi Pazar  Meho Mahmutović i ministar turizma i omladine Husein Memić.

Nakon obilaska radova, Grujičić je izjavila da je zadovoljna jer je nakon svega šest meseci izgrađeno nekoliko potpuno novih objekata i istakla da je zahtev predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da se u Novom Pazaru izgradi kliničko-bolnički centar.

"Za to je potrebno da se ispune određeni uslovi i sada radimo na tome. Ako se radovi nastave ovim tempom, ovde ćemo uskoro imati novi hirurški i internistički blok, psihijatriju i Dom zdravlja koji će verovatno ući u sastav Zdravstvenog centra. Tako će građani u jednom dvorištu imati primarnu, sekundarnu i delove tercijarne zaštite. Ovde se zdravstvo zaista dobro razvija", navela je Grujičić istakavši da Novi Pazar treba da ima "bar tri skenera, unapređen mamograf i najsavremeniji sistem za biopsije".

Prema njenim rečima u novopazarskom zdravstvu zaposlen je veliki broj lekara i medicinskog osoblja, a trebalo bi da se poradi na tome da i seoske ambulante budu pokrivene lekarima.

"Deo sredstava od kredita Svetske banke doći će i ovde i dogovorićemo se gde ćemo praviti stacionarne, a gde mobilne ambulante. Cilj je da lekari i sestre dođu do pacijenata, da ne očekujemo više da pacijenti dolaze do nas, nego da i mi dolazimo do njih. Gledamo da nabavimo i jedan pokretni mamograf za ovaj kraj jer je zdravlje strateška stvar", rekla je Grujičić.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović izjavio je da se do kraja leta očekuje završetak rekonstrukcije ili izgradnje novih objekata i da će već tada biti useljena i neka odeljenja. 

"Kada se to desi, planira se rušenje stare hirurške zgrade i izgradnja novog hirurškog bloka od 13.000 kvadratnih metara, koji će objediniti i neka druga hirurška odeljenja. Stari internistički blok je srušen, tu se pravi novi objekat od 9.500 kvadrata. Renoviramo i Dom zdravlja, izgradnja psihijatrije biće gotova do kraja zime", rekao je Mahmutović.

On je kazao da je uveren da će se odmah početi i sa drugom fazom radova na rekonstrukciji bolnice. Naveo je i da zdravstvenu ustanovu ne čine samo zgrade i aparati, već i stručni i kvalifikovani medicinski radnici. 

"Potrebno je više godina da se dobije samostalan lekar. Školovanje traje šest godina, pa onda staž, pa specijalizacija pet godina, to je proces i potrebno je vreme. Zahvaljujući ministarstvu zdravlja i dobrom odnosu prema Novom Pazaru, nama sada već dolaze lekari sa završenim specijalizacijama", naveo je Mahmutović.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

GrujičićNovi Pazar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva