:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2024   16:02

0

49

Grujičić: Razmatramo mogućnost vakcinisanja trudnica protiv velikog kašlja

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je reviziju vakcinalnih kartona dece moguće izvršiti samo na upisu dece u vrtiće i škole, kao i da su trenutno, usled epidemije velikog kašlja, najveći problem bebe koje tek u drugom mesecu mogu da prime vakcinu, zbog čega se razmatra mogućnost vakcinisanja trudnica.

"Problem su najviše bebe koje su do dva meseca starosti, koje tek u drugom mesecu primaju vakcinu protiv velikog kašlja, a možemo reći da zaista postoji epidemija velikog kašlja. Republička stručna komisija za infektivne bolesti je razmatrala mogućnost da se acelularnom, odnosno mrtvom vakcinom, vakcinišu trudnice da bi zaštitile tu decu u prva dva meseca. Da li će do toga doći ostaje da se izjasni Republička stručna komisija za pedijatriju i za imunologiju", naglasila je ministarka.

Grujičić je podsetila da je obaveza da sva deca budu vakcinisana prema kalendaru vakcinacija.

"Vrlo je nepopularno zabraniti nekom detetu da uđe u kolektiv ili da uđe u školu ili u vrtić, jer je nevakcinisano. Mnogo je važnije razgovarati s roditeljima i mnogo je važnije da se vrati poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima", rekla je Grujičić.

Kako je navela, u malim sredinama praktično sva deca su vaksinisana i od MMR-a i od velikog kašlja.

Ministarka je apelovala na roditelje da uredno vakcinišu svoju decu.

"Zamoliću sve roditelje da budu odgovorni prema svoje deci. To što ste pročitali dve, tri pasusa ili članka na internetu, ne znači da znate medicinu", poručila je Grujičić.

Naglasila je da će E-kartoni, kada budu gotovi, omogućiti svima uvid u podatke o primljenim vakcinama.

"Tako da će i pedijatar i lekar opšte prakse, odnosno ljudi koji vode računa o zdravlju dece, imati kompletnu vakcinaciju. Znate da kada putujete u inostranstvo idete stalno u Dom zdravlja da dobijete potvrde o vakcinama koje ste dobili. To više neće biti potrebno. Sve će biti digitalizovano i vi ćete imati u svom E-kartonu tačne podatke o vakcinama koje ste primili", rekla je Grujičić.

Na pitanje da li u Gradskom zavodu za plućne bolesti na Zvezdari nedostaju filteri za spirometriju, ministarka kaže da nema tu informaciju.

"Kada su u pitanju nabavka i održavanje bilo kakvih medicinskih sredstava, pitanja treba da budu upućena Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Ministarstvo zdravlja samo nabavlja opremu i pokriva eventualne popravke, a filteri su potrošni materijal", zaključila je Grujičić.

Izvor: T a n j u g; Foto: šuterstok

Grujičićvakcinacijatrudniceveliki kašalj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva