:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Februar 08, 2024   0:40

0

125

Gvajana: Zabrinuti smo zbog izveštaja o incidentima i tenzijama na Kosovu

Predsedavajuća Savetom bezbednosti UN, predstavnica Gvajane Trišala Perso rekla je večeras da je ta južnoamerička država duboko zabrinuta zbog izveštaja o incidentima i rastućim tenzijama na KiM.

"Pozivamo sve strane da smire situaciju, da se aktivno vrate dijalogu kako bi se osigurala bezbednost za sve građane. Zabrinuti smo zbog potencijalnih negativnih posledica za srpsku manjinu na Kosovu", istakla je Perso.

Ona je pozdravila napore EU u dijalogu Beograda i Prištine i rekla da veruje da je to ključni mehanizam "koji će dovesti do konačne rezolucije da se omogući svim ljudima na Kosovu i Srbije da žive jedni do drugih, u miru". 

"Dok smo, s jedne strane, ohrabreni vestima o napretku u dijalogu, duboko smo zabrinuti zbog potencijalnog zastoja u napretku ka implementaciji onoga što je dogovoreno u februaru 2023. godine, a tiče se puta ka normalizaciji. Gvajana podržava multietničko, demokratsko Kosovo, koje će postati međunarodno priznato i biti puni član međunarodnih organizacija", napomenula je ona.

Perso je istakla da se to može postići samo putem dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU i, kako je rekla, "posvećenosti Kosova u sprovođenju principa demokratije i zaštite ljudskih prava za sve građane, kao i vladavini prava".

Izvor: T a n j u g

GvajanaTrišala PersoKiMSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva