:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2019   18:53

0

219

Han liderima BiH poručio da nastave dijalog; Komšić: Slažem se sa Hanom

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han poručio je danas politički liderima da nastave sa dijalogom bez daljnjeg odlaganja.

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsedništvom BiH da ohrabrim političko vođstvo da sprovedu sporazum od 5. avgusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Saveta ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora", rekao je Han, prenosi Klix.

On je istakao da je to neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

"Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji", rekao je Han.

Danas je istekao rok od mesec dana da se formira vlast u BiH, a na osnovu sporazuma koji su 5. avgusta potpisala tri člana Predsedništva BiH.

"Slažem se sa gospodinom Hanom da je bez daljeg odlaganja potrebno imenovati Savet ministara BiH", izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je kazao kako je u tom kontekstu odmah u Brisel potrebno dostaviti Godišnji nacionalni plan i istovremeno imenovati mandatara, kako bi bio otkočen proces formiranja vlasti i kako bi se preduzele aktivnosti na ispunjavanju mera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Izvor: Танјуг

BiHHanKomšićdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva