:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Avgust 18, 2019   16:02

0

38

Hapšenja i zaplene oružja na protestima u Portlandu

Policija u Portlandu uhapsila je najmanje 13 osoba i zaplenila metalne šipke, biber sprej i druga oružja tokom protesta više stotina ultradesničara i antifašističkih aktivista, koji su se okupili na kontramitingu u tom gradu.

Kako javlja AP, policija je zatvorila i brojne mostove i ulice kako bi odvojila suprotstavljene grupe.

Tokom mitinga i kontramitinga je lakše povređeno šest osoba.

„Bio je to dinamičan događaj, u kojem su se demonstranti često premeštali iz jednog dela grada u drugi“, izjavio je gradonačelnik Portlanda Ted Viler.

Lideri ultradesničarskih pokreta su najavili da će se vratiti u Portland i da će to nastavljati da čine sve dok levičarske antifašističke grupe, poznatije i kao antifa pokreti, ostanu aktivne.

Predsednik SAD Donald Tramp je rano jutros na Tviteru objavio da se događaji u Portlandu pažljivo prate, izrazivši nadu „da će gradonačelnik biti u stanju da svoj posao uradi kako treba“.

Kako prenosi AP, Tramp je tvitovao i da se „ozbiljno razmatra da se pokret antifa označi kao teroristička organizacija“.

Asošijejted pres, međutim, konstatuje da nije najjasnije na šta je Tramp mislio kada je to napisao, s obzirom da u SAD ne postoji mehanizam da se domaća organizacija proglasi terorističkom grupom.

Organizator ultradesničarskih protesta Džo Bigs rekao je da predsednikova poruka predstavlja uspeh za taj pokret. „Pogledajte Tviter predsednika Trampa. Pričao je o Portlandu i rekao da posmatra pokret antifa. To je sve što smo hteli“, rekao je Bigs za lokalni medij Oregon.lajv.

Gradonačelnik Prtlanda Viler je, međutim, izjavio da Bigs nije dobrodošao u njegovom gradu. „Mi njega ne želimo ovde u mom gradu. Tačka“, rekao je Viler na konferenciji za novinare.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva