:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 03, 2019   16:22

0

105

Haradinaj: Beograd sprečava registraciju Trepče

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da "Beograd postaje prepreka" za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen pre skoro tri godine, a statut usvojen pre nekoliko meseci, prenosi Kosova pres.

On, međutim, tvrdi i da je registracija preduzeća Trepča pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da "ne postanu žrtve zvaničnika Beograda".

Kako navodi Kosova pres, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mesta za Srbe u bordu Trepče ali, kako kaže, rukovodioci ovog giganta u Severnoj Mitrovici "odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče".

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka je rekao da je zbog značaja Trepče u severnoj Kosovskoj Mitrovici "predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče".

Kako navodi Kosova pres, predsednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog meseca.

Inače, Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini.

Šef vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da prištinske vlasti nisu u stanju da uspešno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sever, koji je ekonomski uspešan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na KiM.

On je podsetio da je Trepča sever registrovana i u našem sistemu, "te da smatramo, kao država Srbija, da je Trepča AD na celokupnoj teritoriji KiM naša".

Izvor: Танјуг

KosovoRamuš HaradinajTrepča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva