:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 20, 2018   12:11

0

265

Haradinaj opet obećava viznu liberalizaciju do kraja godine

Po povratku iz Brisela, gde je imao trubulentan susret sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je najavio da će građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju do kraja godine, iako je do tada ostalo svega 12 dana, pišu prištinski mediji.

Opozicioni Pokret Samoopredeljenje, međutim, poručuje da će vlada morati da podnese ostavku, ako u zamenu za dobijanje vizne liberalizacije odustane od stopostotno uvećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Bota sot onlajn piše da je Haradinaj, dok se u Briselu juče održavao sastanak premijera i predsednika Zapadnog Balkana i Kosova sa Mogerinijevom, iznedrio još jedno, najverovatnije i poslednje, obećanje građanima Kosova.

Portal podseća da je vizna liberalizacija bila Haradinajevo obećanje građanima još dok se borio za premijerski mandat. Podseća se da je tada obećavao da će vizna liberalizacija biti dobijena za samo tri meseca.

Evropski komesar Johanes Han je nedavno tokom boravka u Prištini izričito rekao da je realna mogućnost da Priština viznu liberalizaciju dobije do 2020.

"Sada imamo dva zahteva za EU: normalizaciju dijaloga i viznu liberalizaciju, oba su u postupku i nemaju nikakve veze sa povećanim taksama. Verujem da ćemo pre Nove godine dobiti liberalizaciju", rekao je Haradinaj.

Opozicija, međutim, smatra da da se to neće dogoditi do kraja godine, a ako se dogodi u zamenu za odustajanje od nametnutih taksi, Haradinajeva vlada treba da podnese ostavku.

Nevladine organizacije, pak, žele da veruju da Haradinaj ne daje lažnu nadu bez osnova s obzirom na to da je, kako kažu, ovih dana imao susrete sa vioskim evropskim zvaničnicima.

Istovremeno, međutim, sugerišu da predstavnici privremenih prištinskih institucija treba da budu oprezni kada je reč o proceduri donošenje takve odluke.

Bota sot je vladi uputila pitanja u pisanoj formi da im dostave bilo kakve informacije u vezi sa ovim obećanjem, ali, kako se navodi, odgovor nisu dobili.

DSK i Samoopredeljenje neće u dijalog sa Beogradom

Iako američki predsednik Donald Tramp u pismu Hašimu Tačiju zahteva jedinstvo pozicije i opozicije u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, dve najuticajnije oozicione stranke - Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje ne namerava da se uključi u taj proces, piše Zeri onlajn.

DSK, naime, već duže vreme smtra da na Kosovu treba da budu održani vanredni parlamentarni izbori, jer Haradinajeva vlada, kako kažu, nema legitimitet, a Pokret Samoopredeljenje smatra da pre početka završne faze dijaloga treba izvršiti analizu celog procesa, od njegovog samog očetka.

Zeri podseća da je Tači izrazio optimizam povodom Trampovog pisma koje, prema njegovim rečima, dokazuje da SAD pružaju jedinstvenu podršku Kosovu.

Dve najuticajnije opozicione stranke, pak, kažu, da Tramp nigde u pismu izričito ne navodi da je Tači taj koji treba vodi pregovore sa Beogradom.

Izvor: RTS

Ramuš HaradinajBriselVizna liberalizacijaDijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva