:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2022   17:36

0

152

Haradinaj: Tvrdnje o ekonomskom rastu uvreda za građane

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj oštro je danas kritikovao predstavnika privemenih prištinskih institucija, zbog izjava o navodnom ekonomskom rastu i poručio da je to uvreda za građane.

Naveo je i da je "uvoz robe iz Srbije dostigao maksimum za vreme vladavine Aljbina Kurtija".

Haradinaj je u objavi na Fejsbuku rekao da je usled porasta inflacije, koja prema podacima Svetske banke iznosi 19,1 odsto, kupovna moć prepolovljena.

"Ekonomski rast prema Svetskoj banci je 3,1 odsto, a ne 10,5 odsto kako ste prognozirali. Inflacija, takođe prema podacima Svetske banke, iznosi 19,1 odsto. To znači da je kupovna moć građana Kosova prepolovljena", naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Istakao je da je u vreme kada su poskupele sve osnovne životne potrepštine, vlast blokirala Zakon o platama, kao i mnoge projekte.

"Blokirala je i izgradnju novih energetskih kapaciteta, poput Novog Kosova i američkog gasovoda, sa smešnim razlozima, da je megavat od 80 evra izgledao skup, a danas mu je cena skoro desetostruko porasla", naveo je Haradanij.

Prema njegovim rečima, od 706 miliona planiranih državnim budžetom za kapitalne investicije, realizovana je tek desetina, a dolazi do drastičnog pada u svakoj ekonomskoj i društvenoj sferi.

Kako je rekao Haradinaj, jedino je "povećan samo uvoz robe iz Srbije".

"Ova vlada je premašila sve prognoze i uvoz iz Srbije od 174 miliona u 2020. godini dostigao je preko 306 miliona evra, što je 76 odsto više nego prethodne godine. Dakle, izjave o ekonomskom rastu, bez činjenica, uvreda su za jednu državu i čitav jedan narod", rekao je predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

Izvor: T a n j u g

Ramuš Haradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva