:

:

TV Most

Foto: Ambasada Nemačke u Prištini

clock

Oktobar 24, 2019   21:24

0

274

Held: Sporazum između Beograda i Prištine iziskuje vreme

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Held izjavio je da Nemačka podržava sveobuhvatan i održiv, pravnoobavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine i doprinosi regionalnoj stabilnosti, ali da postizanje takvog sporazuma iziskuje vreme.

 

Held je u intervjuu Gazeti Ekspres kazao da je želja da sporazum reši sva otvorena pitanja jednom zauvek i da zbog toga ne žele nikoga da pozivaju da žuri.

“Ali verujemo da je krajnje vreme da se ponovo pokrene pregovarački proces. Snažno verujem da je ovo pre svega najvažnije u interesu Kosova, istinska normalizacija bi nam na kraju omogućila da se fokusiramo na stvarne izazove za region u celini. Tako da sam uveren da će nova vlada početi da radi na ovom složenom pitanju od prvog dana”, rekao je nemački ambasador. 

On je konstatovao da su obe strane strane postavile prepreke konstruktivnom dijalogu koji se očekuje od dva aktera koji se zaklinju u normalizaciju.

“Bez sumnje ćemo i dalje pozivati strane da se vrate ozbiljnim i konstruktivnim razgovorima, jer su cela Evropa i svi međunarodni akteri iskreno zainteresovani da reše ovu beskrajnu priču. To se može učiniti samo u atmosferi međusobnog poštovanja i obe strane se mogu obavezati na to”, kazao je Held.

Za Kosovo, to znači povlačenje takse od sto odsto, naveo je nemački ambassador i istakao da to šteti regionalnoj saradnji, trgovini Kosova, ekonomiji i kosovskim potrošačima.

Nakon vrednog doprinosa odlazećeg visokog predstavnika EU Federike Mogerini, njegov naslednik će se suočiti sa velikim izazovima da reši složeno pitanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije u okviru svog mandata, smatra Held.

“Već sam više puta izjavljivao da Evropska unija drži volan ovih razgovora s dobrim razlogom, on deluje u ime cele evropske porodice. Ovo pridaje poseban značaj dijalogu. Dakle i Kosovo bi trebalo da vidi imenovanje Pjera Borela kao odličnu opciju. Kosovo će biti na fokusu glavnih globalnih izazova za EU… Zapadni Balkan, a posebno nastavak dijaloga, jedan je od njegovih (Borelovih) najvećih prioriteta. Kosovo bi trebalo da iskoristi ovu priliku i dočeka je sa verom i srdačnim gostoprimstvom koju oseća svaki gost koji dođe ovde”, kazao je Held.

Held je govorio i o proteklim vanrednim izborima na Kosovu istakavši da sa izuzetkom sistemskih problema u oblastima u kojima živi srpska zajednica, Monitoring misija EU je dala pozitivnu ocenu sprovođenja izbora sa izolovanim nedostacima.

On je zato čestito Kosovu, Centralnoj izbornoj komisiji i pre svega, građanima na velikoj izlaznosti u izbornom danu.

Upitan da li Kosovo može predugo čekati na novu vladu, Held je kazao ne i da misli da je dobro što su prvi razgovori u toku i da razume da sve stranke žele da poštuju ustavno pravilo, u kojem jasno piše da su krajnji rezultati prvo potrebni, a zatim slede drugi koraci.

Izvor: Kosovo Onlajn, Gazeta Ekspres

Kristijan HeldNemačkaambasadorKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva