:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2022   8:56

0

137

Herson: Ukrajinske snage uništile dva depoa municije

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage likvidirale na desetine ruskih vojnika i uništile dva depoa municije u kontraofanzivi u regionu Herson, u kojem se proteže ključna linija snabdevanja za ruske snage na jugu Ukrajine.

Železnički saobraćaj do Hersona preko reke Dnjepar je prekinut, saopštila je južna komanda ukrajinske vojske, zbog čega su ruske linije snabdevanja na istoku Ukrajine i na Krimu potencijalno dodatno izolovane, prenosi Rojters.

Ukrajina je poslednjih nedelja koristila raketne sisteme dugog dometa koje je isporučio Zapad i uspela ozbiljno da ošteti tri mosta preko Dnjepra u odseče grad Herson ostavivši položaje ruske 49. armije veoma ranjivim na zapadnoj obali reke, tvrde britanski vojni zvaničnici.

"Kao rezultat vatre kojom je uspostavljena kontrola nad glavnim transportnim vezama na okupiranoj teritoriji, utvrđeno je da saobraćaj preko železničkog mosta na Dnjepru nije moguć", navodi se u saopštenju južne ukrajinske komande.

U istom saopštenju stoji da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u jučerašnjim borbama u oblasti Herson, prvom većem gradu koji su Rusi zauzeli.

Rusija: Ukrajinske snage granatirale selo u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske trupe granatirale su selo Lomakovka u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da je oštećeno nekoliko kuća i trafostanica, prenosi RIA Novosti.

Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom saopštava da ukrajinske snage granatiraju pogranične oblasti na ruskoj strani.

Leontijev: Vojska Ukrajine granatirala hidroelektranu u Hersonu

Oružane snage Ukrajine granatirale su grad Novaju Kahovku u regionu Herson, uključujući i hidroelektranu, izjavio je danas šef lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Leontijev.

"Oružane snage Ukrajine granatirale su još jednom, ne samo hidroelektranu, već i grad. Došlo je do požara u blizini grada, izgorela je trava", kazao je Leontijev za TASS.

On je dodao da nije bilo teže ranjenih tokom granatiranja i da je hidroelektrana potpuno operativna.

Region Herson se nalazi na jugu Ukrajine i graniči se sa Krimom.

Polovinom marta, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je taj region pod potpunom kontrolom ruske vojske.

TASS dodaje da su lokalne vlasti izrazile želju da se pridruže Ruskoj Federaciji, a da ukrajinska vojska redovno granatira naselja u regionu Herson, nakon što je Kijev izgubio kontrolu nad tom oblašću.

Ruske rakete likvidirale ekstremiste u Harkovskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska „iskanderima“ gađala položaje nacionalističkog bataljona „Kraken“ u Harkovskoj oblasti.

Kako se navodi u saopšenju, tom prilikom likvidirano je više od 30 nacista i uništeno je 10 jedinica vojne tehnike, preneo je Sputnjik.

Ekstremisti „Krakena“ bili su smešteni u hangarima lokalnog mesnog kombinata u području grada Bogoduhov u Harkovskoj oblasti.

Konašenkov: Ruski PVO sistemi oborili 13 ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi oborili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, presreli šest ukrajinskih granata iz višecevnih raketnih sistema, kao i dve balističke rakete Točka-U, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruske oružane snage uništile su dve američke haubice M777 u blizini Stepnogorska, u oblasti Zaporožje, rekao je on, preneo je TASS.

"Dve američke haubice M777 uništene su u Stepnogorsku, u Zaporoškoj oblasti. Pogođena je baterija višecevnih raketnih sistema Uragan oko naselja Kurđumovka i dve artiljerijske baterije haubica", kazao je on.

Ruska avijacija, raketne trupe i artiljerija je tokom dana pogodila više od 260 ciljeva Oružanih snaga Ukrajine tokom specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je Konašenkov.

"Udari operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije na vojne objekte na teritoriji Ukrajine su nastavljeni", istakao je on.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaHersondepo municijeruski vojnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva