:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Mart 12, 2024   8:49

0

70

Hezbolah ispalio 100 raketa na Izrael; Brod sa oko 200 tona hrane plovi sa Kipra u Gazu

Rat Izraela i Hamasa – 158. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da sve više dece umire od neuhranjenosti u toj palestinskoj enklavi. Generalni sekretar Ujedinjenih nacije Antonio Guteres ponovo je pozivao na primirje. Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant tvrdi da Iran krijumčari oružje na Zapadnu obalu, podstičući napade.

Nisu uspeli napori posrednika da pre muslimanskog verskog praznika, Ramazana, dođe do prekida vatre. Izraelske snage napadaju svaki deo Pojasa Gaze, s ciljem da eliminišu palestinsku grupu Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će izraelske snage doći do svih komandanata Hamasa, dok ministar obrane Joav Galant tvrdi da Iran krijumčari "visokokvalitetno" oružje na Zapadnu obalu i podstiče "terorističke" napade.

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan je, u međuvremenu, ponovo pozvao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da podnese ostavku jer je, kaže, nudio prazne reči i vršio pritisak na Izrael da zaustavi rat.

Sa druge strane, sve više dece umire od neuhranjenosti u Gazi. Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, tvrdi da je najmanje 21 dete umrlo od gladi, kao i da je više od 31.000 Palestinaca od 7. oktobra ubijeno u izraelskim napadima.

Za to vreme, Guteres je pozvao na primirje u ratu između Izraela i Hamasa, te na oslobađanje izraelskih talaca, ali je upozorio da bi  najavljeni napad Izraela na Rafu bacio ljude u Gazi u "još dublji krug pakla".

Hezbolah ispalio 70 raketa na Izrael

Hezbolah je jutros ispalio oko 70 raketa iz Libana na Golansku visoravan, saopštio je IDF.

To je jedan od najvećih salvi koje je ta šiitska libanska paravojna organizacija ispalila od oktobra prošle godine.

Nema izveštaja o povređenima.

Još jedna salva raketa iz Libana, Hezbolah ispalio na Izrael oko 100 projektila

Druga salva od oko 30 raketa ispaljeno je iz Libana, čime je ukupan broj projektila kojim je Hezbolah napao Izrael dostigao oko 100.

Sirene ya uzbunu se nisu oglasile tokom pošto su rakete pale na nenaseljena područja, prenose mediji na hebrejskom jeziku.

Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Raketni udari iz Libana usledili su nakon akcija izraelskih snaga duboko u teritoriji Libana, rekavši da su borbeni avioni pogodili par lokacija koje koristi Hezbolah.

Prema saopštenju IDF-a, napadi su bili usmereni na objekte koji pripadaju PVO sistemu Hezbolaha i bili su odgovor na nedavno lansiranje dronova sa eksplozivom prema Golanskoj visoravni.

Ministarka spoljnih poslova Australije: Izraelu preti još veći gubitak podrške

Peni Vong, ministarka spoljnih poslova Australije rekla je da Benjamin Netanjahu podriva Izrael svojim pristupom ratu u Gazi i pozvala zemlju da promeni kurs ili joj preti još veći gubitak međunarodne podrške.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u subotu da Netanjahu "više šteti Izraelu nego što mu koristi“ vodeći rat na način suprotan vrednostima zemlje.

Upitana o Bajdenovom stavu, Vongova je istakla da će međunarodna podrška Izraelu nastaviti da slabi ukoliko se ne pozabavi "humanitarnom katastrofom" u Gazi.

"Sedmi oktobar je bio teroristički napad i svet je s pravom bio veoma simpatičan i solidaran sa Izraelom u to vreme“, rekla je Vongova.

Sa druge strane, naglasila je da je svet užasnut trenutnom situacijom. Ukoliko Izrael ne promeni svoj kurs, nastaviće da gubi podršku, rekla je australijska šefica diplomatije.

Kanada, Australija i Novi Zeland pozvale su na hitan humanitarni prekid vatre u zajedničkoj izjavi prošlog meseca. Vong je rekla da su se tri zemlje ujedinile da bi "pojačale" svoje glasove.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres apelovao je u ponedeljak na primirje i rekao da bi  napad na Rafu mogao da dovede narod Gaze u "još dublji krug pakla“.

Brod sa oko 200 tona hrane plovi sa Kipra u Gazu

Brod koji je prevozio skoro 200 tona hrane u Gazu napustio je luku na Kipru u utorak rano u pilot projektu otvaranja novog pomorskog puta pomoći stanovništvu na ivici gladi.

Foto: AP

Humanitarni brod "Open Arms" viđen je kako isplovljava iz luke Larnaka na Kipru sa baržom koja nosi oko 200 tona brašna, pirinča, povrća i proteina.

Izvor: RTS

HamasIzraelhumanitarna pomoćGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva