:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Januar 03, 2024   9:09

0

83

Hezbolah najavljuje odmazdu zbog ubistva u Bejrutu; Broj stradalih vojnika IDF-a porastao na 175

Sukob Izraela i Hamasa – 89. dan. Libanski Hezbolah najavljuje da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu "neće proći bez odgovara i kazne. Izraelske odbrambene snage saopštavaju da se broj stradalih vojnika od početka sukoba popeo na 175.

Izrelske odbrambene snage (IDF) nastavile su svoje operacije na jugu i u centralnim delovima Gaze, što je prema navodima palestinskih vlasti, dovelo do novih civilnih žrtava.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na severu palestinske enklave.

Tvrdi da ih je na tom području na početku sukoba bilo od petnaest do osamnaest hiljada.

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je taj pokret izneo svoj stav pregovaračima iz Katara i Egipta koji se zasniva na "potpunom prekidu agresije" na Palestince.

“Taoci neće biti pušteni osim pod uslovima Hamasa“, istakao je Hanije.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 22.185 Palestinaca ubijeno u toj enklavi od 7. oktobra.

Zamenik lidera Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u u napadu izraelske bespilotne letelice na južno predgrađe Bejruta. Prema navodima televizije pod kontrolom Hamasa, u napadu su poginuli i dvojica šefova Hamasovih Kasam brigada.

Libanski Hezbolah saopštio je da ubistvo Arurija neće proći bez "kazne".

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati ocenio je da ubistvo Arurija ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije u svetlu svakodnevnih napada na jug zemlje.

Blinken razgovarao sa Tajanijem: Hitno rešiti humanitarnu krizu u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem, saopštio je Stejt department.

"Blinken je istakao hitnost rešavanja humanitarne krize u Gazi i sprečavanja eskalacije sukoba", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD i Italija posvećene zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova u 2024. godini u kojoj Italija preuzima predsedavanje nad G7.

Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Libanska grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Verni smo svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

Palestinska grupa Hamas potvrdila je prethodno da su u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

Broj stradalih izraelski vojnika porastao na 175

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik poginuo u borbama u Pojasu Gaze, čime je ukupan broj stradalih vojnika porastao na 175.

Amir Abdolahjan: Ubistvo Arurija dokazuje da Izrael nije postigao ciljeve

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je da ubistvo Saleha el Arurija, zamenika lidera Hamasa u Bejrutu dokazuje da Izrael nije postigao niti jedan od svojih ciljeva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uprkos podršci SAD.

Amir Abdolahjan ocenjuje da ubistvo Arurija predstavlja "kukavičku terorističku operaciju".

Berni Sanders pozvao Kongres da blokira paket pomoći Izraelu

Američki senator Berni Sanders ponovio je poziv Kongresu da blokira predloženu vojnu pomoć Izraelu vrednu više milijardi dolara.

Sanders je, takođe, osudio izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao "Netanjahuov nezakonit, nemoralan, brutalan i krajnje nesrazmeran rat protiv palestinskog naroda".

Naveo je u objavi na platformi Iks da je rat u Pojasu Gaze izazvan Hamasovim "varvarskim napadom", ali je ocenio da je odgovor Izraela "krajnje nesrazmeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

"Dosta je bilo. Poreski obveznici SAD više ne smeju da budu saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i dece u Gazi", poručio je Sanders.

Habib: Libanska vlada traži od Hezbolaha da ne odgovori na ubistvo El Arurija

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom kako bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo visokog zvaničnika Hamasa, Saleha el Arurija, u Bejrutu.

Habib je za Bi-Bi-Si rekao da libanska vlada predstavnicima Hezbolaha ne govori šta da rade, već da sa njima vodi dijalog.

"U naredna 24 sata biće jasno da li oni reaguju ili ne. Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah ne želi da bude uvučen u regionalni rat“, rekao je Habib.

On je pozvao Zapad da "izvrši pritisak na Izrael da prekine sve nasilje i sve akcije, ne samo u Libanu, ne samo u Bejrutu, već i u Gazi".

Saleh el Aruri ubijen je u utorak u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba.

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Iran: Izraelski napad i ubistvo al-Arurija je kukavička teroristička operacija

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan izjavio je da je jučerašnje ubistvo zamenika lidera Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu bila "kukavička teroristička operacija koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci Sjedinjenih Država".

"Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu", istakao je Amir-Abdolahjan, prenosi "Tajms of Izrael".

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban i opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", navodi se u objavi Hezbolaha na Telegramu.

Dodaje se da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa i njegovih kolega "u predgrađu Bejruta ozbiljan napad na Liban, libanski narod i državni suverenitet".

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je prethodno da su u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

Izvor: RTS, T a n j u g

IzraelHezbolahIDF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva